Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: LocalGuddy

Kolektifli Komşularımız: LocalGuddy

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerinden Kolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıdığımız serimizin yeni bölümünde gezginlerle yerlileri buluşturan şehir rehberliği servisi LocalGuddy ve eş kurucusu Emre Semercioğlu ile birlikteyiz.


Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme döneminde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Emre: LocalGuddy aslında bir anda gelen bir fikir değildi. Yıllardır ev arkadaşımla birlikte yurt dışından gelen arkadaşlarımızı veya arkadaşlarımızın arkadaşlarını evimizde ağırlardık. Boş günlerimizde onlara şehri gezdirirdik. Evde Türk kahvaltısını tattırıp akşamları Beyoğlu’nda güzel mekanlara giderdik. Fakat okula veya işe gitmemiz gerektiğinde yurt dışından gelen arkadaşlarımıza şehri gezdirecek kimse olmuyordu. Zamanlarının çoğunu hiç görmeye değmeyecek veya bir yerel olarak bizlerin tavsiye etmeyeceği yerlerde geçiriyorlardı. Nerde ne yiyeceklerini, nereyi ziyaret edeceklerini, nerde eğleneceklerini bilmiyorlardı kısacası. Sonra bu arkadaşlarımızla aramızda geçen konuşamalar sonucunda LocalGuddy ortaya çıktı. Onlara bir arkadaş gibi uygun bir fiyata şehri gezdirecek, şehrin yerel yemeklerini tatlarını tattıracak birisi.

Başlangıçta internet sitesi olmadan insanların fikrini almak zor olmuştu. 200 – 300 kişiye birebir yazıp “Böyle bir platform olsa Guddy olarak veya gezgin olarak kullanır mıydın diye?”diye sorarak fikirlerini almıştım. Ve ordan gelen bildirimler sonucu Cihan Bilir ve İhsan Serdaroğlu ile siteyi yapmaya başladık.

Herhalde ilk başta bizi en çok zorlayan şey küresel bir platform olmak istememize rağmen Türkiye’de küresel bir ödeme sistemi bulamamak olmuştu. O sıralar Paypal da Türkiye’den çıkmıştı. Biz de çareyi en sonunda yurt dışında şirketleşmekte bulduk.

Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?

Emre: En önemli aşama hiç şüphesiz bu yolun ne kadar zor olacağını bilmemize rağmen bu işe girişmeye karar verdiğimiz gündü. Bu yola tek çıksaydım çoktan pes etmiştim galiba ama şanslıyım ki benden daha fazla bu fikre inanan iki tane eş-kurucum var.

İnternet sitemizi yayınladığımız sırada ne yapsak diye düşünürken İhsan (Eş-kurucu) bana ve Cihan’a (Eş-kurucu) “Rio’da Yaz Olimpiyatları var acaba denesek mi” dedi. Sonra biz de neden olmasın, diyerek işe koyulduk. Öncelikle orada Guddy olacak kitleye ulaşmak vardı. Facebook gruplarından, forumlardan, Airbnb ev sahiplerinden istediğimiz kitleye ulaşabildik. Yeterince tur organize ettikten sonra Rio’da hemen onların turlarına katılacak gezginlere odaklandık. Onlara da Facebook gruplarından Twitter’dan mesajlar atarak ulaştık. Böylece ilk satışlarımızı Brezilya’da yapmış olduk.

Daha sonra BIC101 programına kabul aldığımız için Berlin’e gittik 1 aylığına. Berlin’de büyük bir potansiyel gördük LocalGuddy için çünkü Avrupa turu yapan neredeyse tüm gezginler Berlin’e uğruyordu. Ve eğer biz onların LocalGuddy’yi Berlin’de denemesini sağlayabilirsek kendi ülkelerine döndüklerinde onlar da birer Guddy olup tur yaratabilirlerdi. Bu fikir bize çok harika geldi. Çünkü bu ücretsiz pazarlama yöntemi demekti. Ve öncelikle yine Guddy bulmak için her yolu denedik. Guddy olacak insanlarla birebir buluşup konuştum. Sonra yeterli tur olunca gezgin bulup satış yapmaya başlamamız gerekiyordu. Bunun için de sokaklarda, hostellerde, havalanında insanları yakalayıp onlara el ilanı dağıttım. Bu yöntem başarılı oldu ve orada da satış yaptık.

Kolektifi ilk nereden duydunuz?

Emre: Kolektife aslında katıldığım bir kaç etkinliği olduğu için uzak değildim. Daha sonra Kolektif Levent’in açılmasına bir iki hafta kala Kolektif Levent’te BIC101’in açılış etkinliği vardı. Orda sunum yapma şansımız olmuştu zaten o sayede BIC ekibiyle ve Kolektif ekibiyle tanıştık.

Ne zamandır Kolektiflisiniz?

Emre: Daha yeniyiz aslında 1. ayımız yeni dolmuş. 🙂

LocalGuddy’nin gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

Emre: Aslında daha önceden ofisin çok önemi olmadığını düşünenlerdendim. Çalışacak insan her yerde çalışır, derdim. Fakat burada herkes çalışıyor ve bu sizi ister istemez etkiliyor. Etrafınıza baktığınızda bir şeyler için uğraşan ekipleri görünce siz de motive oluyorsunuz ve daha istekli çalışmaya başlıyorsunuz.

LocalGuddy’nin bu yıl içinde hedefleri neler?

Emre: Şu an 13 ülkede turları olan bir platform olduk, amacımız bu ülkelerde tur çeşitlerini zenginleştirip yıl sonuna kadar 20 ülkede topluluğumuzu genişletmek. Bunu yaparken her zaman önceliğimiz birbirine güvenen, bir şeyler paylaşmaya açık bir topluluk oluşturmak olacak.

Türkiye’de LocalGuddy’nin yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

Emre: Bu yıl maalesef turizim sektörü yaşanan terör olayları, savaş gündemi derken büyük bir darbe aldı. Geçen günlerde açıklanan 3. çeyrek sonuçlarına göre Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında oluşan gelir önceki yılın 3. Çeyreğine göre yüzde 32,7 azalmış. Bu gerçekten can sıkıcı bir durum. Biz bu durumu tahmin edip odağımızı yurt dışına çevirmiştik ve doğru bir karar vermişiz. Ama Türkiye’de turizimin yine canlanmaya başlayacağını umarak Türkiye pazarında da aktif olmak istiyoruz artık.

Görsel: LocalGuddy