Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: GastroClub

Kolektifli Komşularımız: GastroClub

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerinden Kolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıdığımız serimizin yeni bölümünde şehrin en lezzetli kulübü GastroClub ve eş kurucusu Çağlar Karataş ile birlikteyiz.

Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme döneminde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Çağlar: Londra ve New York’da 14 yıldır yatırım bankacılığı yapan Çağlar ile 8 yıldır marka yöneticiliği yapan Gizem’in Londra’da yaşarken bir Starbucks’ta buluşup kurumsal kariyerlerini bırakarak, girişimci olmak istemeleri üzerine konuşmaya başlamasıyla GastroClub’ın ilk temelleri atıldı. İngiltere’de her ikimizin de kullandığı bir yemek kulübü olan Gourmet Society’den esinlenerek Türkiye’de hayata geçirdiğimiz bir girişim olan GastroClub, 3 senede, 6 ilde, 400+ restoranın üyesi olduğu, 18,000’den fazla üyesi olan, ulusal ve uluslararası kurumsal müşterileri olan bir yeme-içme kulübüne dönüştü. Emekleme dönemimiz diğer girişimcilik dünyasındaki ortalamaların aksine çok kısa surdu. Burada ilk önce İşletmeden İşletmeye satış modeline yönelme kararımızın ve uzun yıllar kurumsal dünyada yarattığımız ilişkilerimizi kullanmanın etkili olduğunu düşünüyorum. İşletmeden Tüketiciye satış modelinde var olmak için çok daha yüksek bütçeler gerekiyordu, bu sebeple öncelikle İşletmeden İşletmeye satış modelindeki ihtiyaç üzerine gittik. Şu anda Türkiye’nin önde gelen bankaları, ödeme ve telekomünikasyon şirketleriyle çalışıyor, ulusal ve uluslararası platformlarda Türkiye’de restoran indirimleri veriyoruz.

Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?

Çağlar: İşletmelere yönelik işlerimiz (Türkiye’de çalıştığımız alan hiç dokunulmamış bir alan) dışında, FinTech ürünümüz olan ve dünyanın en büyük ödeme sistemi firması VISA sponsorluğunda, Türkiye’de ilk defa restoranlarda mobil ödemeyi başlattığımız Platinum Masa akıllı telefon uygulamamız ile GastroClub mobil uygulamalarımız diyebiliriz. Önümüzdeki en önemli basamak ise şu ana kadar çok minik bütçelerle test ettiğimiz İşletmeden Tüketiciye tarafını, daha içimize sinen bir altyapı ve bütçelerle zorlamak olacak.

Kolektifi ilk nereden duydunuz?

Çağlar: Sanayi’yi biliyorduk, hem yaptıkları süper etkinliklerden hem de arkadaşlarımızdan duyduk. Levent gibi müthiş bir noktada açılacağını duyunca hiç düşünmeden yerimizi aldık. 🙂

Ne zamandır Kolektiflisiniz?

Çağlar: Ağustos 2016’dan beri Kolektif Levent’in tadını çıkarıyoruz!

GastroClub’ın gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

Çağlar: Buradaki kolektif ruhun her girişime eminim faydası oluyordur. Biz de bundan çok faydalanıyoruz. Çeşitlilik müthiş, farklı uzmanlık alanlarından herkes birbirini besliyor ve bunun bir adım ötesine geçerek, girişim olmaktan kaynaklanan ortak zorluklarda da öğretiler paylaşılıyor. Bunun tartışmasız çok önemli katkıları oluyor. Ayrıca burada ortam gerçekten çok keyifli, bunun da kesinlikle takım ruhuna katkısı oldu. Bizim saha ekibi artık hiç olmadığı kadar ofiste, eskiden içeri sokamazdık, şimdi ofisten çıkaramıyoruz. 🙂

GastroClub’ın bu yıl içinde hedefleri neler?

Çağlar: İşletmelere yönelik iş birliklerimizi koruyarak, tüketici alanında ilerlemek istiyoruz. Bunu yaparken de yine benzer hedef kitlelere sahip markalarla yapacağımız iş birlikleri bizim için önemli rol oynayacak. Yani yeme-içmeyle ilgili, beyaz yakayı hedefleyen tüm kolektif girişimleri ofisimize bekleriz, 8 numaradayız!

Türkiye’de GastroClub’ın yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

Çağlar: GastroClub olarak ulaşmamız gereken 2 kitle var: partnerimiz olan restoranlar ve üyelerimiz. Restoran tarafı özellikle ekipleri sebebiyle yönetimi pek de kolay olmayan bir kitle, bunu aşmak için epey zaman ve emek harcıyoruz. Öte yandan hem müşteriler hem de restoranlar açısından yeni ve bu çapta ilk kez yapılan bir şeyi yapıyoruz, bu sebepler hem onların öğrenmesi hem de bu süreçte bizim çıkaracağımız derslerle ince ayar yapma açısından zaman alıyor.

Görsel: Gastro Club