Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: BIC Angels

Kolektifli Komşularımız: BIC Angels

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerinden Kolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıdığımız serimizin yeni bölümünde, melek yatırımcı organizasyonu BIC Angels’dan kurucu ortak Joachim Behrendt ve pazarlama marka yöneticisi Elif Arık ile birlikteyiz.


Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme döneminde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Elif: BIC Angels 2012 Yılında Türkiye’nin ilk lisanslı yabancı melek yatırımcısı olan Joachim Behrendt tarafından Türkiye’deki girişimcilere destek olmak, girişimleri yatırım ve mentorluk ile desteklemek amacıyla kuruldu. Başlangıçta finansal ve hukuksal konuları biraz da aşama aşama öğrenerek ilerledik, girişimciler ve yatırımcılar ile ilişkiler konusunda kendimizi geliştirdik ve en optimum melek yatırım sistemimizi kurduk. Şimdi hepsi alanında uzman ekibimiz ile bu süreçleri en iyi şekilde yönetebiliyoruz.

Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?

Joachim: Aslında bugün geldiğimiz noktada birçok zorlu aşamadan geçtik. Bunların en önemlileri insanlara melek yatırımcılığı anlatmak ve girişimcileri daha iyi bir girişim kurmak yolunda eğitmek oldu. Bugün geldiğimiz noktada 40’i aşkın seçkin melek yatırımcımızın ve melek yatırımcı olma fırsatı tanıdığımız yaklaşık 100 deneme üyemizin olduğunu düşünürsek melek yatırımcılığı Türkiye’de elimizden geldiğince çok insana tanıttığımızı düşünüyoruz. Bunun yanı sıra 2 yıldır girişimcilere ve girişimciliğe ilgi duyan herkese açık olarak her ay ücretsiz gerçekleştirdiğimiz StartNowHow Girişimcilik Seminerleri Serisi ile insanları girişimcilik ekosistemi üzerine bilgilendirmeye devam ediyoruz.

Ne zamandır Kolektiflisiniz?

Joachim: Temmuz 2016’dan bu yana Kolektifliyiz. Aslında özellikle Haziran 2016’da gerçekleştirdiğimiz BIC101 Hızlandırma Programı lansman etkinliği ile Kolektif House Levent açılır açılmaz Kolektifli olduk diyebilirim.

BIC Angels’ın gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

Elif: Kolektif House aslında bize girişimcilerle ve melek yatırımcılar ile daha çok bir arada bulunma fırsatı sundu. Şu an yatırımcılarımız bir çoğu Kolektif üyesi. Aynı zamanda yatırımlarımızdan 5 girişim ile aynı çatı altında çalışıyor olmaktan çok mutluyuz! Kolektifte sadece toplantılar yapıp keyifli ofis alanlarından faydalanmıyor, büyük girişimci etkinliklerimizi, imza törenlerimizi ve StartNowHow Girişimcilik Seminerleri serimizi daha samimi ve niş bir ortamda gerçekleştiriyoruz.

BIC Angels’ın 2016 hedefleri neler?

Joachim: BIC Angels olarak 2016 yılında melek yatırım faaliyetlerimiz ile girişimcilere destek olmayı ve yatırımcılar için en iyi adayları bulmayı sürdürürken BIC101 Hızlandırma Programımızı kurduk. Bu sayede hem melek yatırım aşamasındaki hem tohum aşamadaki erken girişimlerle birlikteyiz. 2016 hedeflerimizden biri de Hızlandırma Programımıza en uygun girişimler ile birlikte olmaktı. Artık 5 erken aşama girişim ile birlikteyiz, bunu da neredeyse başardığımızı söyleyebilirim. Diğer taraftan melek yatırım aktivitelerimiz de devam ediyor. Melek yatırımda bulunduğumuz birçok girişimin 2. Tur yatırım aşamasına hızlıca geldiğini düşünürsek bu yıl çok güzel haberler verdik ekosisteme, vermeye de devam edeceğiz.

Türkiye’de BIC Angels’ın yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

Joachim: Türkiye’de de aslında gelişmekte olan birçok ülke gibi girişimcilik herkesin yapmak istediği bir iş alanı haline geldi. Yalnız burada girişimcileri bilinçlendirmek, onları sosyal, hukuksal, finansal ve pazarlama açısından desteklemek konusunda melek yatırım ağlarına büyük bir sorumluluk düşüyor. Hem girişimcilik seminerlerimiz ile hem genç ve dinamik ekibimizle bunu başardığımızı düşünüyorum. Bunun yanı sıra melek yatırımcıları da girişim değerlendirme konusunda bilinçlendirmek ve doğru pazar analizleri ve finansal analizlerle onları en iyi şekilde yönlendirmek BIC Angels olarak misyonlarımızın başında geliyor. Bunu da gittikçe yükselen melek yatırımcı portföyümüzden ve yatırım alanlarımızdan görebiliyoruz. BKS tarafından akredite bir kuruluş olmamız ve melek yatırımcılara sunduğumuz avantajlar da sektörde ayakları yere sağlam basan bir melek yatırımcı ağı olarak yolumuza devam etmemizi sağlıyor.


Görsel: BIC Angels