Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerinden Kolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıdığımız serimizin yeni bölümünde, İstanbul’un ilk melek yatırımcı organizasyonu Galata Business Angels‘dan Catherine Yelda Dilmener ve Ata Uzuhasan ile birlikteyiz.
Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme döneminde yaşadığınız zorluklar nelerdi?
Catherine: Galata Business Angels 2011 yılında, kemik bir yatırımcı kadrosuyla, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini desteklemek amacıyla kuruldu. Kurulduğu dönemde Türkiye’de var olan bir girişimcilik ekosisteminden, melek yatırımcılıktan veya bununla ilgili yasal yapıdan bahsetmek mümkün değildi. Girişimciler aradıkları fonlara ve işlerini geliştirmek için ihityaç duydukları kişi veya kuruluşlara bugünkü kadar rahat ulaşamıyorlardı. Hatta “girişimci” terimi bile henüz doğmamıştı, “iş kurdum” veya “işe giriştim” daha yaygın kullanılıyordu. Dolasıyla ilk başlarda tam olarak ne yaptığımızı anlatmamız oldukça uzun sürüyordu. GBA olarak kuruluş yıllarında ekosistemi oluşturmak adına hem girişimcileri eğitmek hem de geleceğin melek yatırımcı adaylarını eğitmek gibi çift yönlü bir misyon edinmiş olduk.
Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?
Ata: İlk aşama elbet, GBA’nın kurulmasıydı. Türkiye’ye melek yatırımcılığı tanıtma ve hatta sevdirmenin ilk adımı kuşkusuz GBA’nın kurulmasıydı. İkinci aşama BKS yönetmeliginin hayata geçmesi ve melek yatırımcılığın artık daha fazla duyulur olması ve bunda aldığımız aktif roldü. Bugünlere gelmemizdeki en önemli basamak ise, halen tırmanmaya devam ettiğimiz, girişimciler ve yatırımcılarla geçirdiğimiz uzun saatler…
Ne zamandır Kolektiflisiniz?
Ata: 2015 Ağustos’unda Kolektif House Sanayi’yle başladı serüvenimiz, şimdi ise Kolektif House Levent’ten çalışmaya devam ediyoruz.
Galata Business Angels’ın gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?
Catherine: Kolektif House pek çok girişime ev sahipliği yaptığı için burada bulunmak enerjimizin çoğunu ayırdığımız girişimcilerle yaptığımız toplantılara daha fazla zaman ayırmamızı sağladı. Hareket etmenin gitgide zorlaştığı İstanbul trafiğinde ise bu girişimlerle aynı çatı altında çalışıp dirsek temasında olmak büyük kolaylık sağladı. Ayrıca buradaki herkesin, girişimci ruha sahip olması kendimizi bir aile ortamında hissetmemizi sağlıyor.
Galata Business Angels’ın 2016 hedefleri neler?
Catherine: Türkiye’de gelecek vaadeden teknoloji tabanlı inovatif girişimlere yatırım yapmaya tüm hızımızla devam ediyoruz. Sophia Business Angels, Houston Angel Network, EBAN, GBAN gibi işbirliği yaptığımız yabancı networklerin sayılarını artıracağız. Portföyümüzdeki şirketlere global pazarlara açılma konusunda daha yoğun destek vermeyi planlıyoruz.
Türkiye’de Galata Business Angels’ın yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?
Ata: Türkiye’de girişimci bulmak zor değil. Ancak bilinçli, vizyoner ve uzun bir maraton koşmaya hazır girişimci bulmak görece zor. Çoğu zaman girişimcilerden beklediğimiz bu özellikler sebebiyle “aşırı seçici” olarak algılanabiliyoruz ancak herkesin hazır olduğu anda yatırım almasına özen gösteriyoruz. Yatırım bir fırsat olduğu kadar sorumluluğu da yanında getiriyor.
İşimizi severek yapıyoruz. Her yeni girişimciyle tanışma bizim için yeni bir heyecan, mutluluk ve umut oluyor. Sanırım işimizi kolay yapan kısım da bu.
Görsel: Galata Business Angels