Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kıyafet Alışverişlerinde Cinsiyet Kodlarının Kayboluşu

Kıyafet Alışverişlerinde Cinsiyet Kodlarının Kayboluşu

Perakende mağazası Selfridges Birleşik Krallık'ta açtığı gezici mağazayla cinsiyet ayrımı gözetmeyen kıyafet trendini canlandırdı.

Cinsiyet ayrımı gözetmeme adına yapılan hamlelerin belki de en yoğun olduğu bir ayı bitirmek üzereyiz. İsviçre’nin kadın ve erkek ayrımı gözetmeyen yeni bir zamiri (“hen”) diline kazandırması yapılan hamlelerin en köklüsü oldu, denilebilir.

Bir kültürü şekillendiren en temel elemanlardan dili bir kenara bırakıp giyime geri dönersek, bu anlamda Selfridges‘in perakende markası olarak Birleşik Krallık’ta yaptığı bir ilkten söz etmemiz gerek. Marka, Londra departmanında cinsiyet ayrımı gözetmeyen kıyafetleri barındıran Agender adlı gezici mağaza açtı.

Bebeklerin cinsiyetlerine göre pembe veya maviyle kodlanmasının ne kadar absürd olduğunu yıllar içinde kabullenip son zamanlarda bunu kırmayı amaçlayan bilincin de nasıl yaygınlaştığını görmüştük. Moda dünyasına bakarsak da maskülen ve feminen kodları birleştiren “androjen” temsilinin yıllardır varlığını bir şekilde koruduğunu söyleyebiliriz. Zaman zaman bu temsilin esintilerini barındıran koleksiyonlara rastladık ve belki de aralarından satın aldıklarımız oldu.

Yalnız Selfridges’in meselenin adını koyarak böyle bir hamlede bulunması androjen temsilini benimsemekten ziyade perakende işleyişinde cinsiyet kodlarını geride bırakmak. Bu açıdan da yetişkinlerin alışveriş alışkanlıkları açısından her şekilde kayda değer bir hamle, ya da şöyle söyleyelim, Birleşik Krallık’ta perakende cephesinden birisi artık yapacaktı ve buna ilk olarak Selfridges girişti. Dazed Digital editörünün mağazayı gezmiş biri olarak yorumlarını da buradan okuyabilirsiniz.

Kadın ve erkeklerin bir arada cinsiyet kodlarını dert etmeden alışveriş yapabileceği bir ana akım ortamı fiziksel olarak, adını da koyarak, Selfridges sağlamış olabilir. Yalnız aynı kaygıyla Toronto’da açılmış Future is the Future adlı çevrim içi mağazayı da unutmamak gerek. Aynı şekilde 2009’da kurulmuş daha yerel bir mağaza olan Muttonhead‘i de.

Cinsiyet kodlarını yıkan koleksiyonlar hazırlamış markaların arasında da Gucci, Prada, Givenchy, YSL, Céline ve American Apparel sayılabilir. Collection 002, NotEqual, TillyandWilliam gibi mağazaların ve/veya tasarım şirketlerinin konuyla ilgili manifestoları da trendin özüne dair en temel mesajları veren nitelikte.

Kaynaklar: TakePart, Racked; Manşet görseli Dazed Digital’den, haber görseli ise Agender websitesinden alınmıştır.