İsviçre École Polytechnique Fédérale de Lausanne’den (EPFL) ve Avusturya’da bulunan Graz Üniversitesi Hiveopolis projesinden bilim insanlarının oluşturduğu bir ekip, ani sıcaklık değişimlerine karşı arıların biyolojik sürekliliklerini sağlamak amacıyla kışın sıcak tutan robotik bir arı kovanı geliştirdi.
Isı değişimlerine karşı son derece hassas bir tür olan arılar, kış uykusuna yatmayarak 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda mevsimi petekler üzerinde kümelenerek geçiriyorlar. Ani sıcaklık değişimleri arılarda hastalıklara neden olurken, kovanın iç ısısının 10 °C’nin altına düşmesinin ise ‘koloni çöküşü’ olarak adlandırılan ölümcül sonuçları olabiliyor.
Öte yandan herhangi bir dış etki algıladıklarında doğal davranışlarını hemen değiştirebilen arılar, bilim insanları açısından gözlem yapılması en zor hayvan cinslerinden biri olarak tanımlanıyor. Science Robotics‘te yayınlanan çalışmaya göre geliştirilen robotik arı kovanı, kovandaki çekirdek arıların ısınma davranışını taklit ediyor ve arıların yaşam şekline müdahale etmeden ortam ısısında değişiklik yapabiliyor.
Bir dizi termal sensör ve aktüatörden oluşan sistem, sıcaklık değişimleri aracılığıyla arıların davranışlarını ölçüyor ve ortama uyarlıyor. Termal sensörler, arıların toplu davranışının anlık görüntüsünü çıkarırken; aktüatörler, termal alanları modüle ederek arıların hareketlerini etkilemelerini sağlıyor. Böylece kışın ve soğuk hava koşullarında kovanda gözlem yapabilmenin yanı sıra koloninin varlığını tehdit eden durumlarda arılar ısı değişimi yoluyla yönlendirilebiliyorlar.
2021 yılı kış mevsiminde Avusturya’nın Graz kentinde 4 bin arı üzerinde test edilen robotik arı kovanı, o yıl son derece sert geçen kış koşullarında yakınlarda bulunan diğer arı kovanlarında yaşanan kayıplara karşın 4 bin arının hayatta kalmasını sağladı. Ayrıca bilim adamları, aktüatörler aracılığıyla ısıyı dağıtarak kraliçelerini kaybetmelerine rağmen bir koloninin hayatta kalma süresini uzatmayı başardı.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görseller: Instagram, Youtube