Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
El Ödemini Tedavi Eden Örme Robotik Eldiven

El Ödemini Tedavi Eden Örme Robotik Eldiven

Cornell Üniversitesi'nden bilim insanları el ödemini tedavi etmek amacıyla kişiselleştirilebilen giyilebilir robotik bir rehabilitasyon cihazı geliştirdi.

Cornell Üniversitesi’nden bilim insanları, el ödemini iyileştirmek amacıyla örme bir robotik eldiven geliştirdi. Yapısındaki küçük robotik aktüatörlerle şiş bölgeye kısa tempolu ve düşük şiddette masaj uygulayabilen KnitDema adlı giyilebilir teknoloji ürünü, yaralanma ve hastalık kaynaklı aşırı sıvı birikiminin neden olduğu şişliği gidererek pratik bir fizik tedavi çözümü sunuyor.

Eklemlerde ortaya çıkan hareket kısıtlayıcı sağlık sorunları gidermek amacıyla elle uygulanan bir fizik tedavi yöntemi olan mobilizasyonu taklit eden robotik cihaz, Weill Cornell Medicine’deki doktorlar ve Cayuga Tıp Merkezi fizik tedavi terapistlerin iş birliğiyle Cornell Hybrid Body Lab tarafından geliştirildi. KnitDema, Cornell Hybrid Body Lab’ın üç yılı aşkın bir süre önce geliştirdiği bir başka giyilebilir tedavi ara yüzü olan KnitDermis’in geliştirilmesiyle ortaya çıktı.

Kullanacak kişinin parmaklarını iyice saracak şekilde makine ile örülen cihaz, entegre edilen bir tür motor görevi gören minik aktüatörler aracılığıyla cilde yapılan basınç seviyesini ayarlayabiliyor. Örgü malzemesi olarak dokunmuş ipliğin yanı sıra küçük bir devre kartı ile etkinleştirilebilen alaşımlı yaylar kullanıldı.

Cihaz tarafından ödemli bölgeye uygulanan kompresyon bu alaşımlı yaylar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Yaylar masaj etkisi yaratan kompresyonu uygularken 45 santigrat dereceye kadar ısı üretebiliyorlar. Robotik eldiven ürettiği bu ısı ile, ağrılı kas spazmları ve kronik eklem ağrılarında fizik tedavide tercih edilen sıcak uygulamaları simüle edebiliyor. Yay kompresyonunun süresi ve yoğunluğu, her hastanın ihtiyacına göre ayarlanabiliyor.

Cindy (Hsin-Liu) Kao ve ekibi tarafından geliştirilen cihaz, standart fizik tedavi maliyetini karşılamayan veya söz konusu tedaviye erişemeyen kişilere ev ortamında, uygun maliyetli sağlık çözümü sunmayı amaçlıyor. Tasarım ekibi tarafından ‘kişiselleştirilmiş bir rehabilitasyon cihazı’ olarak nitelendirilen KnitDema’nın teknik detaylarına yer verilen tanıtım videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Görseller: Twitter, Instagram, Youtube