Dünyanın en büyük deniz yosunu tüketicisi olan Japonya, farklı türde yenilebilir yosunlar üreten zengin bir yosun işleme teknolojileri geçmişine sahip. Bunların arasında, suşi ve pirinç topları için kullanılan yenilebilir deniz yosunu tabakası nori/ita nori, geleneksel Japon sanatıyla derin bağlantısı olan benzersiz bir ürün. Pek çok kaynağa göre Edo döneminde icat edilmiş ve Japon el yapımı kağıt tekniğinden türetilmiş. Son yıllarda, iklim değişikliği ve okyanus akıntıları ile ekosistemlerdeki değişiklikler nedeniyle artan su sıcaklıkları, çok sayıda deniz yosununun solmasına ve besin maddelerinden yoksun kalmasına neden oluyor. Bu nedenlerle deniz yosunlarının birçoğu insan tüketimi ve ticari kullanım için uygun olmaktan çıkıyor ve israf oluyor. “Less, Light, Local” isimli yerleştirmeyle bu soruna dikkat çeken We+, Japon sanatının incelikleriyle nori’nin yeniden hayat bulmasını sağlıyor.
Yenilemeyen Nori’nin yeni değerini keşfetmek
Less, Light, Local, sadece sanat eseri değil; aynı zamanda araştırma projesi, yerleştirmeler ve ışıklar serisi. Tokyo merkezli stüdyo We+, nori’nin iki temel özelliği olan hafifliği ve sürdürülebilirliği en iyi şekilde değerlendirebilmek için ARAKAWA GRIP teknolojisinin gücünü kullanmış. Tıpkı yenilebilir nori’nin Japon geleneksel sanat teknikleriyle tabaka haline getirilmesi gibi bu yerleştirmelerde de benzer süreçler izleniyor.
Sonuç, normalde çöpe gidecek olan yiyeceklerin bir tasarım malzemesi olarak kullanımına dair yeni bakış açıları sunan bir dizi büyüleyici yerleştirme ve ışıklı heykel. Proje, nori’nin köklü kültürel mirasına ve kaynaklandığı el sanatlarına saygı duruşunda bulunuyor. We+ bu yolla tüm dünyaya nori’yi yeni bir malzeme olarak kullanmayı öneriyor. Nihayetinde nori, yalnızca Japonya’da değil, dünya genelinde ilgi gören bir ürün.
Görsel: We+