Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kırık Gagaya 3B Protez

Kırık Gagaya 3B Protez

Costa Rica’daki yağmur ormanında saldırıya uğrayan ve gagasının üst kısmını kaybeden tukan Grecia için 3B protez gaga tasarlandı.

1 yaşındaki tukan Grecia, Costa Rica, Alajuela yakınlarındaki yağmur ormanında bir grup gencin saldırısına uğradı ve gagasının üst kısmını kaybetti. Kendi kendine beslenemeyen Grecia için o dakikadan sonra adeta bir seferberlik başlatıldı ve ormanda ölüme terk edilen tukan, yaklaşık 1 yıl sonra 3B protez gagasına kavuştu.

Yeniden kendi başına yemek yiyebilen ve ötebilen Grecia, yaşadığı talihsiz olayın ardından yaralanmış hayvanlar konusunda uzmanlaşan rehabilitasyon merkezi ve doğal yaşamı koruma organizasyonu Rescate Animal ZooAve’ye götürüldü. Hayvanseverler, Grecia için 6.380 pound bağış topladı. Birkaç 3B baskı şirketi de Grecia’ya yardım etmek için gönüllü oldu. Grupo SG, Grecia’nın alt gagasını 3B tarama yöntemiyle bilgisayar ortamına aktardı. Tarama verisi EwaCorp ve Elementos 3D şirketine gönderildi.

Tukanlar, gagalarıyla yemek yemekten ve ötmekten başka sıcaklık düzenlemesi de yapabiliyor. Tasarımcılar, protez gaganın gerçeği gibi fonksiyonel olması için yırtıcıların saldırısına uğrayan bir başka talihsiz tukandan yardım aldı ve Playa Nicuesa Rainforest Lodge’daki doğa bilimciler buldukları tukan gagasını tasarımcılara bağışladı. Sonunda, başarılı bir tasarım yaratıldı ve basıldı. Grecia ise normal bir tukanın yapabildiği her şeyi yapabilen 3B protez gagasına nihayet kavuştu.

Görsel: Animal Planet