Londra’da yaşayan sanatçı Jennifer Lyn Morone, hepimizin veri kölesi olduğuna dikkat çekerek “kuramsal şirketler kişilerin verileri üzerinden para kazanabiliyorsa neden kişi de kendi verisinden kazanç sağlamasın” sorusunu eleştirel işiyle cevaplıyor.
Kapitalizmin uç noktası olarak nitelediği işi, kişinin kendi kimliğini kurumsallaştırma fikrine dayanıyor. Kendini, adını verdiği Jennifer Lyn Morone (JLM) Inc.’in kurucusu, CEO’su, hissedarı ve ürünü olarak yansıtan sanatçı; zihinsel, fiziksel ve biyolojik anlamda ürettiği veriyi analiz edip satabileceği bir düzen yaratmış. Şirketlerin ve devletlerin gözetleme ve veri toplama yöntemlerini kendi verisine uygulayan Morone, kendine ait veriyi de olabildiğince şeffaf şekilde toplayıp kamuya açacak. Tüm bu tasarladığı süreci “Extreme Capitalism” olarak tanımlarken somut olarak ortaya koyduğu da DOME (Database of Me) adlı bir veritabanı uygulaması.
Teknik detaylarda yardımcı olan beş arkadaşını da websitesinde şirketin ekibi gibi gösteren sanatçı, böyle bir uygulamayla kişilerin kimliklerini ve verilerini toplayıp güvenli olarak muhafaza edebileceklerini, ayrıca satma, kiralama, değiş tokuş yapma veya yatırımda bulunma gibi seçeneklerle de kendileri üzerinden kar elde edebileceklerini söylüyor.
Trinity College Dublin’s Science Gallery‘de sergisi yapılacak işle ilgili sanatçının verdiği röportajı buradan okuyabilirsiniz. Sanatçıya ait verilerin alakart veya paketler halinde satılabileceği sergileme düzeni House of Electronic Arts‘ta da devam edecek.