Sosyal medyada kullanılan yüz değiştirme filtreleri genellikle eğlence amaçlı kullanılsa da farkındalık yaratmak için hazırlanmış projeler de bulunuyor. 2017 yılında UN Ocha için hazırlanan projede savaş bölgelerindeki insanların hikayelerini anlatacak yüz değiştirme filtreleri yapılmıştı. VML New York iş birliği ile hazırlanan projede Facebook Live’in özellikleri kullanılarak siyah beyaz bir filtre elde ediliyordu. Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği de kaybolan çocukları bulmak için yüz filtrelerini kullandığı bir proje hazırladı.
Kayıp Yüzler projesi kaybolan çocukların yüzünü modelliyor
Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği ve TBWA\İstanbul ajansının ortak projesi kullanıma açıldı. Yazılımcıların hazırladığı uygulama eğlence amaçlı kullanılan yüz filtrelerini önemli bir noktaya değinecek şekilde değiştiriyor. Kayıp Yüzler adlı proje ile sıklıkla kullanılan yüz filtreleri uygulamalarına entegre edilerek kaybolmuş çocukların yüzlerini filtre olarak paylaşmanıza olanak sağlıyor.
İlk model olarak kayıp Ecrin Tunç kullanıldı. 2015 Haziran ayında evden bakkala diye çıkan küçük çocuktan bir daha haber alınamamıştı. Mardin’in Midyat ilçesinde kaybolan kızın yüzü bilgisayar ortamında yeniden modellendi ve yüz filtreleri arasında eklendi. Filtrenin yanı sıra kaybolan çocuğun ismi, boyu, yaşı, cinsiyeti ve irtibat numarası yüz filtresinin hemen yanında yer alıyor. Bir çocuğun yüzünü detaylı olarak modellemek 2 gün sürüyor.
Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği’nin amacı sosyal medyayı kullanarak kayıp çocuklar için farkındalık oluşturmak. İnternet ortamında birçok insan tarafından paylaşılan gönderilerin kimisi gerçek kimisi beğeni ve paylaşım sağlamak amaçlı gerçek olmayan paylaşımlar oluyor. Dolayısıyla gönderi yayınlamak yerine insanların aktif bir şekilde dahil olabileceği bir proje ile çocukları aramak insanların katılımını kısa sürede artırmaya yardımcı oluyor. Filtre ne kadar çok kişi tarafından kullanılır ve paylaşılırsa kayıp çocukların bulunma hızı o kadar artacak.
Kayıp Yüzler filtresi 2 gün içinde 200 binden kişiye ulaştı. Filtreyi kullanarak video ve fotoğraf çekenlerin sayısı ise 16 bini geçti. Filtreyi kullanmak için Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği Facebook sayfasında bulunan linke tıklayarak filtreyi kullanabilirsiniz. Filtre masaüstünden kullanılamadığı için oradan açıldığında mobile link yönlendirmesi yapıyor uygulama. Mobilde açıldığında ise otomatik olarak kamera açılıyor ve yüz tanımayı kullanmaya çalışıyor.
Künye
Görsel: İHA, Bigumigu