Our World in Data verilerine göre dünya genelinde 940 milyon insan, yani toplam nüfusun yaklaşık olarak yüzde 13’ünü elektriğe erişim sağlayamıyor. Bu insanların büyük bir çoğunluğu Sahra Altı Afrika bölgesinde ve gelişmekte olan Asya ülkelerinde yaşıyor. Bu noktada çevre dostu kaynaklardan elde edilen enerji elektrik şebekesinin olmadığı bölgeler için hayat kurtarıcı olabilir.
Georgia Teknoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen ve doğal enerji kaynaklarıyla güç üretebilen kumaş ya da tuzlu suyu elektriğe dönüştüren taşınabilir cihaz WaterLight, bu konudaki yaratıcı çözümlere örnek gösterebileceğimiz işlerden. Kas gücü kullanarak enerji üretmeye imkan tanıyan, elektrik şebekesinin olmadığı bölgeler için pratik bir çözüm sunmasının yanı sıra kamp gezileri gibi açık hava etkinliklerinde de kullanılabilen NowLight, şebekeden bağımsız yenilenebilir enerji kaynağı oluyor.
Kablosunu çekerek ya da güneş enerjisiyle çalıştırılabilen ışık ve güç kaynağı
Yaklaşık on yıldır yenilenebilir enerji konusunda girişimleri ve farkındalık yaratan projeleriyle elektriğe erişimden yoksun bölgelerdeki duruma dikkat çeken Deciwatt, NowLight isimli ürünü ile hem güneş enerjisiyle hem de kas gücüyle elektrik üretmeye ve her durumda karanlığı aydınlatmaya imkan tanıyor.
Portatif ve oldukça hafif ışık kaynağı NowLight, 5 lümenden 160 lümene kadar ayarlanabilen lambasıyla farklı aydınlatma seçenekleri sunuyor. SatLights adı verilen ek bir ürünle ışık farklı noktalara da dağıtılabiliyor. Kolaylıkla taşınabilir cihaz, kampçılar için pratik bir çözüm olurken elektrik enerjisinin olmadığı bölgelerde de mini bir jeneratör görevi üstleniyor.
Portatif güneş paneli sayesinde güneş enerjisinden NowLight’ın lambasını çalıştırmak mümkünken kötü hava koşullarında da NowLight’ın üzerindeki ip çekilerek enerji üretilebiliyor. Kullanıcı kabloyu çektikçe dişlileri harekete geçirirken bu hareket sayesinde güç bataryada depolanıyor ve alternatöre iletilerek lambanın çalışması sağlanıyor.
Cihaz, kullanıcının sadece bir dakikalık kablo çekme işlemi sayesinde iki saatten fazla süre ışık verebiliyor. Bununla birlikte USB bağlantı noktası sayesinde diğer akıllı cihazları şarj etmek de mümkün oluyor. İpi bir dakika çekerek telefon şarj edilebiliyor ve 15 dakikaya kadar konuşma yapılabiliyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Deciwatt