Los Angeles merkezli sanatçı Neil Mendoza Mechanical Masterpieces adlı yerleştirme projesinde, klasik tabloları esprili mekanizmaların bir parçası haline getirerek dikkatleri çekmişti. The Fragility of Complexity isimli yeni projesinde ise absürtlükten ziyade şiirsel bir yaklaşımla hareket ediyor.
Sanatçı bu projede, insan eliyle yaratılan şeylerin kırılgan ama aynı zamanda da boyun eğmeyen doğasına dair dengeleri ele alıyor. Kompozisyondaki öğeler birbirine zıt/hasar verebilecek unsurlar gibi görünse de bozulma/yıkım olmadan devam eden bir döngü yaratılmış. Sistem; ışık, cam ve metal öğelerin varlığıyla amaçlandığı gibi çalışmaya devam ediyor. Dikkatlice koreografisi yapılmış bir periyodik hareket ritüeli içinde birbirlerinden kaçınarak varlık gösteriyorlar. Sanatçının aşağıdaki açıklamalarına da bakılırsa eser, hayatın pek çok alanı için insan eliyle kurgulanan sistemleri sorgulamaya yönelik bir metafor niteliğinde. Şahsen bu metaforu; adalet, bilim, eğitim, ekonomi, insanın doğayla olan ilişkisi ve daha pek çok şey için yöneltilmiş bir soru olarak algılıyorum ben.
İnsan eliyle yaratılan sistemlerin istikrarı ve sürdürülebilirliği, zamanla kaybolan bir yanılsama mı?
Sanatçının eser hakkındaki açıklaması şöyle: “Günümüz dünyası, birbirine bağlı karmaşık sistemlerin birden çok katmanı üzerine inşa edilmiştir. Zaman geçtikçe, bu sistemlerin istikrarı ve sürdürülebilirliği yanılsaması kaybolmaya başlıyor. Çekiçler ve ampullerden oluşan bu kinetik heykel, izleyiciyi karmaşık kırılganlığın bu hassas dengesi üzerinde düşünmeye davet ediyor. Işık, cam ve metal, sistemin her bir öğesi amaçlandığı gibi çalışmaya devam ettiği sürece, birbirinden kaçınmak için dikkatlice koreografisi yapılmış bir periyodik hareket ritüeli gerçekleştiriyor. Tüm parça, farklı dişlilerden doğan hareket kalıpları ile tek bir motodan tahrik ediliyor. Tam bir döngü, çekiçlerin senkronize hareketiyle yaklaşık beş dakika sürüyor. Bu parçanın yapımında sadece bir ampul zarar görmüştür.”
Bu dikkat çekici parça, Portekiz’deki Museu de Aveiro’daki Santa Joana Şapeli’nde ilk kez sanatseverlerle buluştu. Sergi Criatech Festivali’nin bir parçası olarak gerçekleşti. 2022’de Floransa yakınlarındaki Osteria di Paterno’da sergilenmeye devam edecek.
Neil Mendoza’nın projelerini internet sitesi, Instagram’ı ve Vimeo kanalı üzerinden takip edebilirsiniz.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Vimeo