Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Karidesten İlham Alarak Akıllı Telefonla Kanser Teşhisi

Karidesten İlham Alarak Akıllı Telefonla Kanser Teşhisi

Paygamberdevesi Karidesi büyüleyici görsel algıları ile kanser hücrelerini tespit edebilecek yeteneğe sahipler..

Modern tıp farklı yöntemlerle hastalıklara şifa olsa da kanser günümüzün en buruk hastalıkları arasında yer alıyor. Akıllı telefonlar ve giyilebilir teknolojiler sağlık konusunda da her yıl büyük adımlar atıyor. Adımlarımızı saymaktan uyku düzenimizi ölçmeye, diyet listesi çıkarmaktan tansiyonumuzu ölçmeye kadar genişleyen bir yelpazede servis veriyor.

Avustralya’daki Queensland Üniversitende yapılan bir araştırmaya göre Peygamberdevesi Karidesinin görsel algısının sunduğu büyüleyici imkanlarla akıllı telefonların kanser hücrelerini tespit etmesi mümkün oluyor. Peygamberdevesi karidesinin hayatı insanlara göre çok farklı ve renkli. Oatmeal’ın yaptığı güzellemelerle bu canlıların hayatlarını görebiliyoruz. İnsanların renk algısında yeşil, kırmızı ve mavi renkler bulunurken onların 16 farklı renk reseptörü bulunuyor. Bizim büyülenerek baktığımız bir gökkuşağını onların nasıl gördüğünü ise tahayyül etmek oldukça zor. Çünkü mevcut algı kapasitemizle bunu tanımlayamıyoruz.

Peygamberdevesi karidesleri bahşedilen bu algıları ile hücreler üzerindeki farklı renk segmentlerini görebiliyor. Onlarla birlikte çalışarak gelişen sağlık kontrolü uygulamalarına telefon kamerasından kanserli hücrelerin tespiti gibi özelliklerin eklenmesi de yakın geleceğin önemli teknolojik basamakları arasında yer alıyor. Şu an Queensland Üniversitesinde prototip aşamasında olan teori hakkında basit ve düşük maliyetli çalışmaların denemesi yapılıyor. Doğa ile sürdürülecek testlerin sonunda insanların algılayabileceği ve kullanabileceği bir seviyeye indirilerek hizmete sunulması planlanıyor.

Peygamberdevesi karidesinin algısını The Oatmeal eğlenceli bir görsel ile açıklıyor;

Görsel: TheOatmeal