Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kansere Savaş Açan NFT’ler

Kansere Savaş Açan NFT’ler

Görsel sanatçı Pawel Skanski, gerçek kanser hücrelerinden ilham alarak yarattığı Buy My Cancer NFT koleksiyonuyla kanser hastalarının tedavilerine kaynak sağlamayı hedefliyor.

Bazı gelişmeler yalnızca insanlığa dair umutları tazelemekle kalmıyor aynı zamanda insanlığın yaratıcılık konusunda limitleri nasıl zorlayabileceğinin de canlı birer kanıtı oluyor. İşte gerçek bir kanser hastasının bedeninde olup bitenlerden yola çıkan NFT koleksiyonu Buy My Cancer, elde edilen gelirle, dirençli kanser teşhisi almış hastalarının tedavisine kaynak sağlamayı amaçlıyor.

Buy My Cancer Jakup’un hikayesiyle başlıyor

 

Yaratıcı ajans Ogilvy, Alivia Onkoloji Vakfı ve sanatçı Pawel Swanski işbirliğiyle ortaya çıkan Buy My Cancer projesinin en önemli kahramanı elbette Polonya’nın Gliwice şehrinde bulunan Maria Skłodowska-Curie Onkoloji Enstitüsü’nde tedavi gören Jakup Burnos. Krakow’daki AGH Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde öğrenci olan ve son derece agresif bir lenfoma türü ile savaşan Jakup, Buy My Cancer projesinin hem ilham kaynağı hem de amacı konumunda.

Çünkü Pawel Swanski’nin NFT’ye dönüştürdüğü eserler, Jakup’un kanser hücrelerinin mikroskobik görüntülerinin kanvas üzerinde yeniden yorumlanmış hallerinden oluşuyor. Yani aslında gerçek bir kanser hastasının hayatını tehdit eden bu hücreler, Buy My Cancer NFT koleksiyonu sayesinde kanser hastalarının tedavi ve ilaç masraflarına destek oluyor.

Son derece uzun soluklu ve masraflı olabilen bu tedavileri fonlamak satışa çıkarılan koleksiyon, şimdiden birçok genç kanser hastasına maddi destek sağlıyor. NFT ekosisteminin doğası gereği bağışların şeffaf bir şekilde görüntülenebilmesi de Buy My Cancer projesinin en pozitif yönlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Proje aynı zamanda yeni bir tedavi yöntemini de fonluyor

Projenin en dikkat çeken yanlarından biri de, Jakup’unki gibi dirençli kanser türlerine karşı geliştirilen ve çığır açması beklenen bir tedavi yöntemi olan CAR-T yönteminin uygulanmasına da fon sağlaması. Konu hakkında yapılan akademik çalışmalar, dinamik olarak gelişen bu immünoterapi dalı olan CAR-T tedavisinin, geleneksel kanser tedavilerinden %40 daha etkili olduğunu ortaya koyuyor.

İlk eserleri Vast üzerinden açık artırmaya sunulan Buy My Cancer NFT projesinin devamında NFT sanatçısı Swanski, dünya çapında birçok sanatçıyı #buymycancerchallenge etiketi ile bu anlamlı projeye dahil etmeyi amaçlıyor.

Görsel: Buymycancer.org, YouTube