İsveçli teknoloji şirketi Doconomy, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sekreterliği ve Mastercard ile iş birliği yaparak kullanıcıların harcamalarınn yol açtığı karbondioksit emisyonlarını ve iklim değişikliğine olan etkilerini takip eden bir kredi kartı piyasaya sürdü. DO Black adlı bu kredi kartı, tüketimin doğrudan gezegen üzerindeki etkilerini görünür kılıyor ve kullanıcıların karbon ayak izini aktif olarak azaltmasını teşvik ediyor.
DO Black kullanıcıları, karbon limitleri kadar harcama yapabiliyor
DO Black sahipleri, günlük ihtiyaçlarını standart bir kredi kartında olduğu gibi satın alabiliyor. DO uygulaması üzerinden de harcamalarıyla ilgili karbon salımlarını izleyebiliyorlar. Amaç, kullanıcıların harcamalarının iklim üzerindeki etkilerini sınırlamalarını sağlamak. DO Black sahipleri, belirlenen karbon limitine eriştiklerinde daha fazla harcama yapamayacak. Uygulama, satın alma işlemleriyle ortaya çıkan CO2 miktarını ölçmek için Åland Endeksi adı verilen bir hesaplama sistemi kullanıyor.
Kartın kendisi de biyo malzemeden yapılmış ve kirli hava partiküllerinden (egzoz boruları, bacalar ve jeneratörlerden çıkan yanmamış karbon kurumu ile) yapılan bir mürekkep olan Air Ink ile basılmış.
Birleşmiş Milletler tarafından Kasım 2016’da imzalanan Paris Anlaşmasına göre, geri dönüşü olmayan bir iklim krizinden kaçınmak için küresel karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar yarı yarıya azaltılması gerekiyor. Ancak BM İklim Değişikliği idare sekreteri Patricia Espinosa’ya göre iklim değişikliği için hükümetlerin yaptığı çalışmalardan çok daha iddialı çözümlere ihtiyaç var. Bunlardan biri de insanların satın aldıkları şeylerle ilgili daha bilinçli kararlar almaları ve günlük yaşamlarında tüketimlerinin çevresel etkileri göz önünde bulundurmaları. Bu açıdan Espinosa Doconomy’nin DO Black adlı kartını oldukça faydalı bir girişim olarak görüyor.
DO Black sahipleri çevre dostu oldukları için finansal olarak ödüllendirilecek. Satın alımlarının karbon etkisine bağlı olarak anlaşmalı mağazalardaki DO kredileri adlı geri ödemelerden faydalanabilecekler. Bu geri ödemeler daha sonra Birleşmiş Milletler sertifikalı karbon ofset projelerine yönlendirilebilecek veya sürdürülebilir fonlara yatırılabilecek. Kullanıcılar Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunan Birleşmiş Milletler onaylı yeşil projeleri için potansiyel bağışçı olacak.
Görsel: YouTube