Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kaotik İstanbul’un Rahatsız Edici Güzelliği

Kaotik İstanbul’un Rahatsız Edici Güzelliği

Dilara Fındıkoğlu ve Yıllar Ziyan iş birliğinde hazırlanan Dilara Conquers Istanbul, İstanbul’un ikilemini ve kendi düzeni içindeki kaosunu özgün bir şekilde işliyor.

İngiltere’de yaşayan Türk tasarımcı Dilara Fındıkoğlu, Yıllar Ziyan ekibiyle birlikte ortaya koyduğu Dilara Conquers Istanbul (Dilara İstanbul’u Fethediyor) videosuyla kendi tasarımlarına yer verirken İstanbul’un kaotik şehir hayatına bir bakış atıyor. Yıllar Ziyan ekibi daha önceleri 70’lerin saykodelik müziğini kendi ezgileri ve tınıları ile harmanlayan Ayyuka’nın Maslak Halayı albümünde yer alan FM parçası için İstanbul’dan gündelik sahnelerin yer aldığı müzik videosunu hazırlamıştı. Bu sefer sahnelerde şehrin ara sokakları, karmaşası ve doğallığı dikkat çekiyor.

İkilemlerin şehri İstanbul

Tasarımlarının yanı sıra İstanbul’un güzel ve kaotik yanlarını vurgulamak isteyen Dilara Fındıkoğlu, yönetmen Fatih Yılmaz ve Yıllar Ziyan ekibiyle bir araya gelerek şehirdeki gençlerin ruhunu ve İstanbul’un onlar için ne ifade ettiğini gösteriyor. Doğu ile batının kesişim noktası olarak gösterilen İstanbul’da kaynakçılardan sokak satıcılarına, Kapalıçarşı’daki kuyumcu dükkanlarından halıcılara kadar farklı tarzdan insanlara rastlamak mümkün. Bu zıtlık aynı zamanda ara sokaklarda çekilen görüntülerle ve İstanbul’un en işlek noktalarından biri olan Eminönü ve çevresinde yapılan çekimlerle destekleniyor. Yönetmenlerden Fatih Yılmaz, i-D’de Dilara Conquers Istanbul videosu için özel hazırlanan içerikte İstanbul’u ikililik içinde yaşayan bir kent olarak tanımlıyor. “Kaotik ama kendi kuralları olan, yaşanması zor ama aynı zamanda her daim haraketli.” bu zıtlıklar İstanbul’u oluşturuyor.

Dilara Fındıkoğlu’nun videoda paylaştığı tasarımlar ise yine İstanbul’un ruhuna işlemiş olan ikiliği yansıtıyor. Gömleklerdeki baskılar Osmanlı ve Viktorya dönemi arasındaki zıtlığı yansıtıyor. Tasarımcı bu proje için özel olarak ortaya çıkardığı giysilerde Osmanlı arşivini sunuyor. Dilara, İstanbul’u kendisi için bir sıfır noktası olarak tanımlarken altın bataklık benzetmesiyle kentin zıtlığını ve hissettirdiklerini tanımlıyor.

Künye

Yönetmen: Fatih Yılmaz, Adem Ustaoğlu
Kamera Asistanı: Sinan Akdoğan
Yönetmen Asistanı: Kerem Şahinoğlu
Ses: Okan Kaya
Edit: Adem Ustaoğlu
Online: Sinan Akdoğan
Renk: Gökhan Göktepe
Grafik Tasarım: Kutberk Kaya
Hikaye Editörü: İzlem Arsiya
Yapım Müdürü: Begüm Tabak
İdari Yapımcı: Sera Kalkavan
Sanat Yönetmeni: Emmanuel Obrein
Kaykaycılar: Yusuf Duran, Kerem Şahinoğlu, Çağatay Akdeniz, Cengizhan Bayır, Azra Sanduvaç

Görsel: Instagram, Vimeo