Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kamuoyuyla İlk Kez Paylaşılan Dünyanın İlk Çok Renkli Baskı Kitabı

Kamuoyuyla İlk Kez Paylaşılan Dünyanın İlk Çok Renkli Baskı Kitabı

Cambridge Üniversitesi dijital kütüphanesi çok renkli baskı tekniğinin bilinen ilk örneklerini yayınladı.

Cambridge Üniversitesi dijital kütüphanesine yakın zamanda tarihin tozlu raflarından değerli seçkiler kazandırdı. 14. yıldan kalan kalpazanları idamla tehdit eden banknot, 1127-1175 yılları arasında yazıldığı tahmin edilen Budist metin ve dünyadaki Çince metinlerin dünyadaki en eski örneklerinden kemiğe yazılmış kehanet metinleri bunlardan bazılarıydı.

17. yüzyılda Hu Zhengyan tarafından keşfedilen Shi zhu zhai shu hua pu (“Manual of Calligraphy and Painting”) adlı kitap da tarihteki “tahta kalıpla baskı yönteminin ilk çoklu renk kullanıldığı örneği” olarak biliniyor. Farklı renkteki mürekkeplerin birden fazla baskı kalıbıyla kullanıldığı tekniğin verdiği etki, suluboyayla eşdeğer tutuluyor.

Narinliği nedeniyle üniversitede kullanım dışı tutulan kitabın dijital kütüphaneye kazandırılması bu açıdan oldukça kayda değer bir gelişme. Kitabın narinliği, Çin’deki eski bir baskı yöntemi olan sayfaların sadece tek taraflı şekilde basılıp sonradan birleştirilmesiyle oluşturulmasından geliyor.

İki fasikülden oluşan kitap kuşlar, bambular, taşlar, meyve, mürekkep çizimleri, orkideler, erikler ve derleme şeklinde sekiz bölümden oluşuyor.

Görseller: University of Cambridge Digital Library