Geçtiğimiz yıl ödeme sistemleri alanındaki yeniliklere baktığımızda satın alma işleminin doğrulama aşamasına vücut verisini dahil etmeye dair hamlelerle karşılaşmıştık. Yıllardır güvenlik amacıyla Japonya gibi ülkelerdeki ATM’lerde kullanılan avuç içi tarama teknolojisinin İsveçli biyokimlik şirketi Quixter tarafından satın alma davranışına kazandırılması buna bir örnekti. (16 Ağustos itibariyle ödeme işlemlerinde gereken komisyon miktarlarının fazla olması nedeniyle servisinin sona erdiğini de not edelim.)
Vücut verisi olarak yüz tanıma teknolojisinin de ödeme sistemlerinde değerlendirilme girişimlerini unutmamak gerek; Finlandiyalı Uniqul ve Çinli perakende devi Alibaba’nın selfie’yle ödeme çıkışı gibi.
Kanadalı girişim Nymi‘nin ilk ürünü niteliğindeki bileklik ise kullanıcısının kalp atışını doğrulama kriteri olarak kullanıyor. Temassız kredi kartlarının içinde bulunan NFC çipinin kalp atışı ölçen bilekliğe yerleştirilmesi bu yepyeni ödeme sisteminin temelini oluşturuyor.
Fikrin ilk kez 2014 sonunda Royal Bank of Canada (RBC) tarafından Mastercard kullanıcılarıyla beraber denenmesi planlanmış ve bankanın 250 müşterisiyle beraber plan gerçekleşmişti. Şimdiyse bilekliğin “en ileri seviye giyilebilir” ilan edildiği zamanlardayız.
Peki farklı durumlara göre değişebilen kalp atışı verisi ne kadar güvenli olabilir? Bu noktada sistemin nasıl çalıştığına biraz daha göz atmak gerek. Bilekliğin kullandığı sensör hastanelerin kullandığı ECG teknolojisiyle benzerlik gösteriyor. Sensörler kullanıcının kalp atışlarını ölçümleyerek çıkardığı ortalamayla ona özgü bir kimlik (“Heart ID”) çıkartmış oluyor. Bu da satın alma sürecinde söz sahibi olacak doğrulama kriterinin ta kendisi.
Ödeme sisteminin pazara girmesi için şimdilerde MasterCard ve TD Bank Group’un iş birliğinde olduğunu görüyoruz. Hala test aşamasındaki sistemin gelecek vaat ettiği öngörülüyor. Bu öngörüde gelecek 6 yıl içinde biyometrinin pazarda 25 milyar dolar kadar büyüyeceğine dair tahminler ve Google Wallet’in NFC teknolojisinden yararlanmasının önemli payı var.
Nymi bileklikleri şimdilik geliştiriciler kit halinde 149 dolara teslim alabiliyor. Tüketiciyle buluşması için henüz zaman var. Bilekliklerin başlı başına bir ürün olması ya da akıllı saatlerle entegre şekilde çalışması… Hangisinin daha mümkün olacağını da zaman gösterecek.
Bu gelişmelerin yarattığı heyecanla dijital güvenliğin biyometriyle ne kadar sağlanabileceğine dair eleştirel bir görüş de lazım diyorsanız, Digital Trends’in 2013 yılında yayınladığı şu yazının belirttiği gibi, doğrulama aşamasında şifre değiştirme belli bir esnekliğine sahipken biyometrinin geri dönüşü olmayan bir yol görevinde bulunması bu gibi yeniliklerin hayatlarımızda ne kadar geniş çapta etkili olacağı konusunda kayda değer bir soru işareti bırakıyor.