Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Quixter Ödeme Yapmanın En Kısa Yolunu Buldu

Quixter Ödeme Yapmanın En Kısa Yolunu Buldu

İsveçli biyokimlik şirketi Quixter'in girişimi sayesinde avuç içi damar tarama teknolojisi artık satın alma işlemlerinde de kullanılabilecek.

Quixter, kişilerin yanında cüzdan veya para taşımadan sadece ellerini kullanarak ödeme yapabilmesine imkan veren bir sistem geliştirdi. Avuç içi damar tarama teknolojisi sayesinde, kişi ödeme yaparken oluşturduğu kimlik kodunu girdikten sonra avuç içi damar modeli taranıp kimliği doğrulanıyor. Kişinin ödemeleri ise faturalandırılarak toplanıyor ve ödemeler iki ayda bir doğrudan borç bakiyesi üzerinden yapılıyor.

Avuç içi damar tarama teknolojisi yıllardır Japonya gibi ülkelerdeki ATM’lerde yapılan büyük işlemlerin güvenlik süreçlerinde kullanılıyordu. Teknolojinin güvenlik taramasının bir parçası olarak kullanımı dışında başlı başına satın alma işlemini gerçekleştirebileceğini ise ilk kez Quixter gösteriyor. Konu üzerine çalışmalarda bulunanlar olsa da piyasasında bu anlamda çıkış yapan ilk şirket de yine kendileri. 

Lund Üniversitesi’nde okuyan mühendislik öğrencisi Fredrik Leifland tarafından kurulan Quixter, geliştirdikleri sistemi şimdilik üniversitenin kampüsünde yer alan 15 mekanda kullanıma soktu. Halihazırda yaklaşık 1600 kullanıcısının olduğu sisteme perakendecilerin ve mali kuruluşların geçmesi içinse henüz zaman var. Kullanımının yaygınlaşması üzerine planlar yapan şirket tüm İsveçli büyük bankalarla çalışmalarını sürdürüyor. Sistemin İsveç dışına çıkması için de daha zamanın olduğu öngörülüyor.

Kaynak: techcrunch.com