Kahve çekirdeği kabuğundan üretilen HuskeeCup; tekrar kullanılabilen, geri dönüştürülebilen ve seramik kahve kupalarına alternatif olan dayanıklı yapısıyla fark yaratıyor.
HuskeeCup’un yapımında kullanılan kahve çekirdeği kabukları -bu kabuklara kahve kepeği de deniliyor- kahve üretimi sırasında öğütme aşamasında ortaya çıkan ve hemen hemen hiçbir ekonomik değeri olmayan atıklar.
Kupayı geliştiren Avustralyalı şirket HuskeeTech’e göre her bir kahve tiryakisi tüketici, yıllık ortalama 3 kg atık kabuk açığa çıkmasına neden oluyor. Küresel olarak, bu her yıl 1,35 milyon ton atık kabuk anlamına geliyor. HuskeeCup’ın kurucularından Sakson Wright, bu kahve kepeği sorununu bizzat deneyimlemiş. Wright, New South Wales merkezli bir kahve tedarikçisi olan Pablo & Rusty’nin Coffee Roasters’ın bir parçası olarak her hasat mevsiminde önlerinde dağ gibi biriken güzelim organik atıklarla yüz yüze gelmişler. Sonuçta da da bu atıkları iyi yönde değerlendirmek için çözüm arayışına başlamışlar. Endüstriyel tasarımcılara ve mühendislere danıştıktan sonra, kabuğun ısı tutabilme kabiliyeti gibi birtakım önemli özelliklere sahip olduğunu fark etmişler. Birkaç prototip hazırlanmış ve sonrasında da HuskeeCup doğmuş.
Geçtiğimiz yaz Kickstarter’da fonlanan proje, 20 bin AUD (Avustralya doları) olan hedefinin 5 katını aşarak 113.508 AUD destek toplamış.
Uzun ömürlü kullanım için tasarlanan HuskeeCup, doğaya saygılı bir ürün olmakla kalmayıp estetik olarak da bir kahve kupasından bekleneni fazlasıyla karşılıyor. Şık bir pileli tasarıma sahip bardaklar birkaç farklı boyutta tasarlanmış. Ürünler, bulaşık makinesinde yıkanabiliyorlar.
HuskeeCup geliştirilmeye de devam ediyor. Hedefleri atıkları azaltmanın ötesine geçip sıfıra indirmek. Örneğin kabukları bağlayan biyo-polimer üretmek için karbon tutan mikropların kullanılması planlıyor.
Görsel: Kickstarter