Japon sanatçı Ayumi Shibata, beyaz kağıt katmanlarıyla karmaşık manzaralar yaratıyor. Heykellerinden bazıları avuca sığacak kadar küçük bazıları ise içinden geçebileceğiniz kadar büyük boyutlu yerleştirmeler. Hepsi ışık ve gölge etkileriyle masalsı bir görünüm kazanıyor. Eserlerde bol kubbeli mimariler, ağaçlar, ormanlar ve deniz manzaraları ele alınmış. Manzara ne olursa olsun gökyüzünün tasvirine de ayrı bir önem verilmiş. Manzaralar, belirli bir yere ait değiller. Gelecekte gezegenin nasıl görüneceğine dair sanatçının umutlarına ve hayal gücüne dayanıyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Eserler Yin ve Yang özellikleri taşıyor
Shibata’nın manzaraları, insanların ve doğal formların bir arada var olduğu bir dünya tasavvur ediyor. Kendisi, eserlerin “Yin ve Yang” unsurunu barındırdığını belirtiyor. Kağıt, malzeme olarak Yin’i temsil ediyor. İşlerin yarattığı gölgeler ise görünmez dünya Yang ile ilişkili. Işık; ruhu ve yaşamı, güneşin nasıl doğup dünyaya hayat üflediğini temsil ediyor sanatçıya göre.
Ayumi Shibata: “Görünmez ‘Kami’ ruhları çeşitli nesne ve olaylarda, mekanlarda, evlerimizde ve bedenlerimizde ikamet ediyor. Tekniğimi, bu hayatta doğdukları için Kami ruhlarına minnettarlığımı ifade etmek için kullanıyorum. Kestiğim her kağıt parçası bir duadır.” şeklinde açıklıyor çalışmalarını.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Şu anda Shibata, yıl sonuna doğru açılacak bir sergi için “Inochino-uta, Poetry of Life” adlı bir yerleştirme üzerinde çalışıyor. Bu büyük ölçekli proje, tavana asılı 108 parça kağıttan oluşuyor. Sanatçının diğer çalışmalarına internet sitesi üzerinden göz atabilir, yeni işlerini Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
Bu çalışmaları beğendiyseniz, Aline Maire’ın kağıt sanatıyla yarattığı ışık kutuları ve şuradaki diğer kağıt sanatı örnekleri de ilginizi çekebilir.
Görsel: Instagram