Tırnak ürünleri ve oje markası Sally Hansen, dünya çapında yayına girecek ilk reklam kampanyasında kadınların dünyayı yönettiği bir ütopyayı ekrana getiriyor. “SheTopia” adını taşıyan film; kadınlarla erkek rollerini ters yüz ederek paradigmayı yıkıyor. Anomaly tarafından yaratılan kampanya, kendi kendini ispat etmiş gerçek kadınlar tarafından kadınlar için yaratılmış bir dünyayı bizlere sunarak, günümüzün cinsiyet rollerini sorgulatıyor.
“SheTopia” kampanyasının ana filmi, çeşitli kadınları o ütopya içerisinde gördüğümüz bir film. Bir kadın karnı burnunda hamileyken ağırlık kaldırıyor, bir kadın restoranda bebeğini dik bakışlara maruz kalmadan gönlünce emziriyor, bir kadın yönetici iş toplantısında konuşurken bir erkek tarafından sözü kesiliyor ama adam hemen hatasını fark edip susuyor, kadın politikacı erkeklerin eşit ücret alması ve çocuk bakımı erkeklerin üzerinden olduğundan ücretli izin süresini artırmak için çalışacaklarını anlatıyor, yaşı geçkin bir kadın genç ve yakışıklı bir erkeğin ilgisine maruz kalıyor, bir kadın iki adamın hesabını tereddütsüz ödüyor, bir kadın hızla motorunu sürüyor, gazetelerin manşetleri beden olumlaması ya da Hollywood’u domine eden yaşı 50’yi geçmiş kadın oyunculardan bahsediyor. Bu ve bunlar gibi örneklerle bugün erkeklerin sahip olduğu pek çok ayrıcalığı, hakkı ya da adına ne derseniz deyin onu, kadınların elde etmiş olduğu bir dünya izliyoruz. Ve kendi kendimize sormadan geçemiyoruz: Bir kadının bunları yapması gerçekten ütopik mi? Bir kadının emzirmesi, işinde başarılı olması, sözünün kesilmemesi, eşit ücret alması, hamileliğinde hayata devam etmesi ve bunlar gibi aslında üzerinde konuşulması bile abes, son derece doğal haklarına sahip olduğu bir dünya neden hayal gibi geliyor çoğu zaman?
Sally Hansen aslında kampanyasını gerçek kadınlar üzerine kurarak bunun bir hayal olmadığını da söylüyor belki. Kampanyanın ilhamı markanın kurucusu olan, 1940’ların başarılı kadın girişimcisi Sally Hansen’den geliyor. Kendisinin bir portre fotoğrafı da filmde yer alıyor zaten. Filmde ve kampanya genelinde rol alan diğer kadınlar da gerçekten isimleri başarıyla yan yana anılan kadınlar; iş kadınları, sporcular, blog yazarları, yöneticiler, aktivistler… Örneğin, eşit ücret konusundaki çalışmalarıyla bilinen Ladies Get Paid’in kurucusu Claire Wasserman, sadece kadınlardan oluşan motosiklet grubunun lideri Jessica Haggett, indirimleri kovalayan blog yazarı Gina Ybarra, 62 yaşındaki model Sarah Jane Adams, kanseri yenen CEO Angela Benton, Chelsea kadın futbol takımı oyuncusu Eniola Aluko gibi isimler bunlardan bazıları.
Film, rol alan tüm kadınların Twitter kullanıcı adlarını verip, “Sizin SheTopianız hangisi?” diye sorarak bitiyor. Ve yukarıda da dediğim gibi, bu kadınların aslında gerçekten var olan kadınlar olduğunu söyleyerek kadınların istedikleri her şeyi başarmasının bir ütopya olmadığını da belirtmiş oluyor.
Reklam ajansı Anomaly’nin açıklamasına göre film, kadınlar ve markanın kullanıcılarıyla yapılan uzun görüşmelerden elde edilen iç görülerle yaratılmış. Kampanyanın amacı ise markayı kadınları güçlendiren, onlara özgüven aşılayan ve korkusuzca dünyaya adım atmalarına, istediklerini yapmalarına destek olan bir markaya dönüştürmek.
Filmin yapım ve yaratım sürecinde emeği geçenlerin çoğu kadın. Yönetmen daha önce de cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalarda yer almış Natalie Rae, filmin müzikleri ise feminist şarkı sözleriyle tanınan şarkıcı/besteci Diana Gordon’a ait. Film, 50 ülkede uzun ve kısa versiyonlarıyla yayına girecek. Türkiye’de de markanın bulunduğu düşünülürse filmi yakında Türkçe versiyonuyla televizyonlarımızda izleyebiliriz.
Künye:
Reklamveren: Sally Hansen
Reklam Ajansı: Anomaly
Yönetmen: Natalie Rae
Görüntü Yönetmeni: Rina Yang
Kurgu: Hollie Singer
Ses Miksaj: Elizabeth McClanahan
Görsel: YouTube