Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kadınlar Hanım Hanımcık Olun

Kadınlar Hanım Hanımcık Olun

Girls. Girls. Girls. Magazine’in paylaştığı ve Cynthia Nixon'ın anlatımıyla sunulan "Be A Lady, They Said" adlı video; kadına yüklenen toplumsal rollerin ve eşitsizliğin yarattığı baskıyı dile getiriyor.

Kadın olmak bir kapana kısılmışlık. Her köşede, hatta hemcinslerinin ve kendi zihninin içinde bile seni köşeye sıkıştıran söylemlerle ve tabularla karşılaşırsın. Kadınlardan bile duyarsın “Kadın şoför işte!” cümlesini ve dehşete düşersin. Bir aynaya bakarsın, bir de medyanın ve toplumun dayattığı standart güzellik anlayışına. Bu dayatmayı reddedip kendini olduğun gibi kabul edebilecek zihinsel güce sahip değilsen depresyon, yeme bozukluğu ve estetik operasyonlar birer canavar gibi dikilir karşına. Kariyerine bakarsın, kendinle aynı pozisyondaki erkeklerin daha yüksek ücret aldığı gerçeğiyle yüzleşirsin. Çocuk yaparsın, herkes onu büyütmenin özellikle senin görevin olduğunu sürekli sana dayatır. Eğitimli ve marjinal bir adama aşık olursun. Ama bir bakarsın ki o bile ev işlerini senin asli görevin olarak görüyordur ve “ev işlerinde erkek, kadına yardım etmeli” cümlesiyle yine nasıl bir dünyada yaşadığını sana hatırlatır.

Ne kadar özgürlükçü ve baskı yapmayan ebeveynlerin olsa da yaşadığın dünyayı iyi tanıdığından geceleri dışarda olmanın nasıl tehlikelerle dolu olduğunu bilir ve kaçınırsın. Hayatını tehlikeye atmamak için giysilerine otosansür uygularsın. 2020 yılına gelmişsindir, insanın Mars’ta yeni bir yaşam kurulabileceğinden bahsedilmektedir. Ama trafik levhalarında bile neden sadece erkek figürlerin olduğu daha yeni yeni sorgulanmaktadır. Eğer eğitimli, algıları açık ve zihnini tabulardan özgürleştirebilecek bir kadın olma şansını yakalayamadıysan – ne fırsat eşitliği ne de cinsiyet eşitliği olmadığına göre bunu yakaladıysan çok şanslısındır – uzun yıllar tanımadığın bir bedenin içinde yaşarsın. Düşün ki kendi bedenin, kendi cinselliğin bile senin için yabancıdır. Her şey seni kısıtlamak ve varlığını hiçe saymak üzerine kuruludur adeta. Girls. Girls. Girls. Magazine’in 2 gün önce yayınladığı Be A Lady, They Said videosu tam anlamıyla bu kapana kısılmışlığı anlatmayı hedefliyor.

“Sıfır beden ol. Hiç ol. Hiçten daha azını ol.”

Sex and the City dizisindeki Miranda Hobbes rolüyle tüm dünyada tanınan Cynthia Nixon, 2017’de Camille Rainville tarafından kaleme alınan bir metni seslendiriyor videoda. Bir kadının yaşadığı ataerkil dünya hapishanesini üç dakikada özetliyor Be A Lady, They Said. Paul McLean tarafından yönetilen filmin müziği Louis Souyave’in, prodüksiyon ise Claire Rothstein‘in imzasını taşıyor. Bu arada derginin, bu videoda itiraz edilen şeylere ne derece ters düştüğünü, ne derece çeliştiğini sorgulamayı size bırakıyorum. Nihayetinde standart güzellik anlayışına uygun sıfır bedenlerle, marka giyinen güzel suretlerle dolup taşan bir moda dergisi. Instagram paylaşımlarına baktığınızda bile bunu açıkça görebiliyorsunuz. Pek çok kadın tarafından takdir görse de elbette samimi bulmayan daha bilinçli bir kitleyi cezbetmekte yetersiz. Sonuçta ne söylendiğine bakmaktan öte kimin söylediğine de, söylenenle yapılanın tutarlı olup olmadığına da bakmak önemli.

“Be A Lady, They Said” zararsız görünen ölümcül söylemleri sıralıyor

Videodaki metinlerden bir kısmı şöyle:

“Hanımefendi ol dediler. Eteğin çok kısa. Bluzundaki dekolte çok açık. Pantolonun çok dar. Tenini bu kadar fazla gösterme. Kalçalarını gösterme. Memelerini gösterme. Göbeğini gösterme.

Göğüs çatalını gösterme. İç çamaşırını gösterme. Omuzlarını gösterme. Ört. Bazı şeyleri karşındakinin hayal gücüne bırak. Mütevazı giyin. Baştan çıkarıcı olma. Erkekler kendilerini kontrol edemez. Erkeklerin ihtiyaçları vardır. Demode giyinmişsin. Biraz açıl. Biraz tenini göster. Seksi görün. Ateşli görün.

Bu kadar kışkırtıcı olma. İstekli görünüyorsun. Siyah giy. Topuklu giy. Çok fazla süslenmişsin. Çok sıradan giyinmişsin. Bu eşofmanları giyme; kendini bırakmış gibi görünüyorsun.”

Videonun kendisi ve video içinde kullanılan bazı görseller, Girls. Girls. Girls. Magazine‘in sosyal medya hesaplarında da paylaşılmış:

Peki biz yerel anlamda neler ekleyebiliriz bu söylemlere?

O saatte orada ne işi vardı? Hamile kadınların sokağa çıkması terbiyesizliktir. Kadın herkesin içinde kahkaha atmayacak. Kadınlar erkeklere Allah’ın emanetidir. 9 yaşına giren kız evlenebilir… 

Sizin hatırladığınız ölümcül söylemler neler?

Görsel: Vimeo