Hayran olduğumuz ve ilham aldığımız sanatçıların yaşamına ve atölyelerine dair ayrıntıları araştırmak oldukça keyifli bir şey. İllüstratör Max Dalton bu keyifli süreci başlı başına bir yaratıcı bir çalışmaya dönüştürmüştü. Dalton, usta ressamların yaşamları ve atölyeleri hakkında araştırma yaparak öğrendiği tüm detayları illüstrasyonlarında bir araya getirerek nefis bir “atölyelerinde ressamlar” serisi ortaya çıkarmıştı. Şimdi benzer bir yaklaşıma Juliana Vido’nun illüstrasyonlarında rastlıyoruz. Vido da neşeli ve rengarenk çizgileriyle kadın sanatçıları konu alarak gönlümüzü fethediyor.
Erkek egemen sistemde tarihe geçmeyi başaran kadın sanatçılar
Sanat tarihi, büyük ölçüde erkek sanatçıların çalışmalarını öne çıkardı. Hayatın her alanında olduğu gibi kadının adı sanat tarihinde de yoktu. Bazı önemli kadın sanatçılar bu erkek egemen sistemde ne yazık ki fazlasıyla geri planda kaldı. Ancak çok iyi bir araştırmacıysanız onları keşfetmeniz mümkün. Bazı kadınlarsa her şeye rağmen o zamanın piyasasında isimlerini duyurmayı başardılar. Vido’nun serisinde de bu gerçekle yüzleşiyoruz. Georgia O’Keeffe, Hima af Klint gibi tarihi isimlerin yanı sıra çağdaş sanatın divalarından Yayoi Kusama da bu seride yer alıyor. Peki kaç kişi Hilma af Klint’in resimlerinin Batı sanat tarihinde bilinen ilk soyut eserler arasında olduğunu biliyor? Oysa Klint’in çalışmalarının büyük bir kısmı, Kandinsky ve Mondrian’ın ilk – tamamen – soyut kompozisyonlarından önce yapılmıştır.
Vido bu seriyi, sanat tarihi ve akımlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için hayata geçirmiş. Sanat hakkında her zaman yeni şeyler öğrenmeye çalıştığını vurguluyor sanatçı. Araştırmalarında, sanatçıların stüdyolarında çekilmiş ilham verici fotoğraflarla karşılaşmış. “Odak noktam kadın ressamlar, çünkü özellikle erkek egemen sanat dünyasında kadınlar ancak sanat nesnesi olarak varlık gösteriyor. Bu seriye devam etmeyi ve henüz hakkında bir şey bilmediğim harika kadın ressamlarla ilgili daha fazla illüstrasyon yapmayı planlıyorum.” diyor.
Juliana Vido bu inanılmaz kadınları, yarı gerçek yarı da hayali gücüne dayalı atölyelerde tasvir etmiş. Kadın ressamlar bu illüstrasyonlarda doğrudan izleyiciye bakıyor ve hem bu yaklaşımıyla hem de canlı renkleriyle ve çizgileriyle Vido’nun kendine özgü stilini yansıtıyorlar.
Juliana Vido, her çalışmasına bir referans fotoğrafla başlıyor. Bu harika kadınların fotoğraflarına bakmaktan çok büyük keyif aldığını belirtiyor. Kişisel tarzlarında öne çıkan ayrıntıları ve bunların kendi işleriyle nasıl bir ilişkisi olduğunu araştırmaktan da…
Görsel: Instagram