Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Jonas and the Sea: Balık Olma Arzusu

Jonas and the Sea: Balık Olma Arzusu

Ödüllü animasyon kısasında Jonas'ın tüm büyüme sürecinde onunla birlikte gelişen balık sevgisini ve balık olma arzusunu izliyoruz.

Balık olmak karasinek kadar kullanılan bir benzetme biçimi. Denizin, suyun her biçiminin insanda çağrıştırdığı duygular farklı. Ama genel kanıda deniz bir kaçıştır, sessizliktir yahut huzurdur. İnsan hatta bazen balık olmak ister. Düşünün balıksınız yüzüyorsunuz. Arada belgeselciler geliyor sizi kaydediyor, arada göç ve başka şeyler ama balıksınız. Hollandalı yönetmen ve canlandırma sanatçısı Marlies van der Wel bizleri küçük Jonas’ın hikayesine davet ediyor.

Balık olmak isteyen ve insan olduğu için balıkçı ya da denizci olan Jonas’ın hikayesi çok eğlenceli. Hikayede Jonas’ın tüm büyüme sürecinde onunla birlikte gelişen balık sevgisini ve balık olma arzusunu izliyoruz. Orta yaşlarında olan Jonas’ın bu arzusunu gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini izlemek çok keyifli. Kendisine acaba denizler altında bir hayat yaratabilecek mi Jonas? Yoksa bu hayal gerçekleşmeyecek mi? Yaratıcı ekip 11 dakikada bu soruların cevabını keyifle veriyor.

Hüdaverdi Balık Olmak İsterse?

Jonas and the Sea animasyon kısasının çizgi dünyası çok hoş. Karakterlerin, mekanların dokusu renkleri çok güzel seçilmiş. Tüm elementler bir araya gelince güzel bir konsept oluşturmuşlar. Animasyon kısası özellikle sanatın yaşam deneyimine maruz kaldığı zamanlarda, en basit masalların bazen ne kadar zorlayıcı olabileceğini hatırlatıyor.

“Jonas ant the Sea”yi izlerken bir an bile umutsuzluğa kapılmıyorsunuz. Çocukluğundan itibaren gözlemlediğiniz Jonas’ın balıklarla huzurlu bir yaşamı başarabileceğinize olan inancınızı korumanıza sağlıyor animasyon. Her bir zaman atlamasında Jonas’ın neler öğrendiğini görüyoruz. Jonas’ta bu hayalin peşinde kendini geliştiriyor.

Kısa animasyonda hiç diyalog yok. Zaten gerek de yokmuş. Hareketler, duruşlar, mimikler bu masalı bizlere yeterince anlatıyor. Bu sefer denizkızı bir prenses olmak istemiyor, ufak bir oğlan çocuğu balık olmak istiyor. Kısa animasyon birçok festivalde gösterildi ve ödül aldı. Berlinale ve Sundance’te gösterildi, Toronto International Film Festival’s Kids Fest’te Best Animated Short ödülünü kazandı.

Görsel: Vimeo