Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Radiohead ve Hans Zimmer’dan The Blue Planet II için Ortak Çalışma

Radiohead ve Hans Zimmer’dan The Blue Planet II için Ortak Çalışma

BBC, 2001'de yayınladığı The Blue Planet belgeselinin devamını yayınlayamaya hazırlanırken serinin tanıtımı için de Radiohead ve Hans Zimmer güçlerini birleştirdi.

Deneysel rock müzik sahnesinin mihenk taşlarından Radiohead, özellikle son dönemde Christopher Nolan’ın filmlerine yaptığı müziklerle prestijini perçinleyen besteci Hans Zimmer ile birlikte çarpıcı bir işe imza attı. Üstelik Radiohead’in Hans Zimmer’la bir araya gelmesinin sebebi de bir o kadar ilgi çekici. Çünkü BBC’nin 2001 yılında yayınladığı The Blue Planet’in devam serisinin tanıtımı için hazırlandı.

Radiohead’in 2011 yılında yayınladığı 8. stüdyo albümü The King of Limbs albümünün açılış parçası Bloom, Hans Zimmer’ın katkısıyla orkestral bir alt yapıda baştan hazırlandı. (Ocean) Bloom olarak isimlendirilen parça, Zimmer’ın parçayı köklerine sadık kalarak baştan yaratmasıyla doğuyor. Parçanın albüm halini dinlediğiniz zaman elektronik altyapıyı ve kuralları görebiliyorsunuz. Ancak (Ocean) Bloom, resimdeki noktacılık akımından ilham alıyor. Parçanın küçük öğelerini birleştirerek bir bütün yaratıyorlar. Hans Zimmer’ın orkestrasındaki sanatçılar, parçanın kısa bölümlerini çalıyor ve sonra yanındaki sanatçıya bırakıyor. Bu teknikle de parçaya yeni ve sade bir açıyla yaklaşıp farklı bir tını yakalamış oluyorlar.

 

(Ocean) Bloom’un prömiyeri, BBC Earth’ün YouTube hesabından yayınlanan The Blue Planet II tanıtım videosuyla yapıldı. Serinin anlatıcılığını yine kadife sesli David Attenborough yapacak. Geçtiğimiz yıl yayınlanan Planet Earth II’den sonra The Blue Planet II’nin de duyurulması BBC belgesellerini yakından takip edenleri de bir hayli sevindirdi. BBC, 1950’lerden bu yana doğa belgesellerine imza atıyor. Fakat gelişen çekim teknikleri sayesinde Planet Earth II ile birlikte BBC belgesellerinin prodüksiyon kalitesinde de ciddi bir sıçrama oldu. Ve Planet Earth II ile ilgili ufak bir not; müziklerinde Hans Zimmer’ın imzası var.

Thom Yorke, Bloom’u yazarken The Blue Planet’tan ilham aldığını ve denizlerin, okyanusların enginliğiyle parçayı şekillendirdiğini dile getiriyor. (Ocean) Bloom ve The Blue Planet II hakkında BBC Earth tanıtım videosu ve röportaj yayınladı. Vox ise serinin ABD’deki tanıtımı kapsamında parçanın yaratılış sürecini açıklayan bir video yayınladı.

The Blue Planet II, 29 Ekim’de BBC UK’de yayınlanacak.

 

Görsel: BBC Earth