İllüstrasyon evreninde en güzel sonuç veren üretim biçimlerinden biri geometrik yaklaşım. Adam Goldberg’in usta sanatçılardan etkiler taşıyan geometrik hayvan illüstrasyonları, Chaotic Atmospheres’in çokgen anatomili böcekleri ve YoAz’ın totemleri bu yaklaşımı yansıtan unutulmaz çalışmalar arasındaydı. John Battalgazi ise geometrik yaklaşımla son derece kendine özgü bir stili yakalamış çizerlerden.
Geometrik yaklaşımla özgün bir stil yakalamak
John Battalgazi, şu sıralar en çok usta ressamların tablolarını kendi stilinde yorumladığı illüstrasyon serisiyle dikkat çekiyor. Tüm bu tablolar dairelerle, elipslerle ve yuvarlak hatlı geometrik şekillerle yeniden hayat bulmuş. Vermeer’in İnci Küpeli Kızı, Klimt’in Öpücük isimli tablosu, Matisse’in Mavi Çıplak’ı, Grant Wood’un Amerikan Gotiği ve Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sı yorumladığı tablolar arasında. Kendisine hitap eden ve kendi sanatını etkileyen akım ve stillerde eserleri yorumlamayı tercih ediyor. Battalgazi, geleneksel yöntemlerle üretilen bu parçaları dijital araçları kullanarak yorumluyor.
Bu arada kendisine Türkiye ile bir bağlantısı olup olmadığını da sorduk. İngiliz bir anne ve Türk bir babanın oğlu olan John Battalgazi, İstanbul’da doğmuş. Bebekken annesiyle birlikte İngiltere’ye gitmiş. Şu anda ise Tokyo’da yaşıyor. Çalışmaları şu anda hem Japonya’da hem de ABD’de galerilerde sergileniyor. Temel ilham kaynağı 19. yüzyılın sonlarına – 20. yüzyılın başlarına ait tasarımlar.
Her ne kadar bu ünlü tabloları yorumladığı seriyle internetin dikkatini çekmiş olsa da ben paylaşımlarını incelediğimde diğer çalışmalarını da oldukça beğendim. 21. yüzyılda üreten bir sanatçı için kendi özgün stilini bulmak, en zor sınavlardan biri olsa gerek. John Battalgazi bunu başarmış sanatçılardan.
Kendisinin çalışmalarını Instagram’ı e Behance profili üzerinden takip etmeyi unutmayın derim. İnternet sitesi üzerinden baskılarına da göz atabilirsiniz.
Görsel: Instagram, Behance