SXSW 2016’da Guy Kawasaki’nin konuğu olan Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales, Wikipedia’da yayınlanan ilk ansiklopedik makaleyi hatırlamasa bile Wikipedia’ya kendisinin ilk yazdığı sözleri hatırlıyordu. Wales, seyircilere bir bilgisayar kurdu olarak “Merhaba Dünya” (Hello World) yazdığını söyledi.
“Merhaba Dünya” cümlesi, teknoloji dünyasındaki bilgisayar programcıları arasında yazılımlarını test etmek için kullandıkları gelenekselleşen bir giriş cümlesi. O sırada Wales, orijinal projesi Nupedia’dan ayrılmıştı ve Wikipedia sistemini test ediyordu. Nupedia, yedi aşamalı bir makale onaylama sürecine sahipti ve o dönem Wikipedia’dan daha iyi olacağı tahmin ediliyordu. Ancak Nupedia’da yayınlanan ilk makale, kopyacılık suçlamasıyla karşı karşıya kaldı ve Wales, Wiki editör sistemini uygulamaya soktu.
15 yıldır varlığını sürdüren Wikipedia, bir ansiklopediden daha fazlası olmayı amaçlayan, işbirliği içinde hazırlanan ve kişisel sayfaların ait oldukları kişiler tarafından düzenlenebildiği dünyanın ilk açık kaynak internet ansiklopedisi olarak biliniyor.
Şirketler, Wikipedia’nın güçlü bir pazarlama aracı olduğunu düşünüyor ama Wikipedia’yı pek serbest bırakmadıkları için Wales bu durumun biraz sıkıntı verici buluyor. Çünkü halkla ilişkiler işiyle uğraşan şirketler, birlikte çalıştıkları şirketler hakkında utanç verici bir bilgilerin internette yer almasını istemiyor.
Wikipedia’nin köklerinden bahseden Wales, geleneksel ansiklopediden ayrılmak için akademik yönü ağır basan içerikler hazırladıklarını söylüyor. Wikimedia Foundation çatısı altında toplanan siteler, internetin en çok kazandıran siteleri arasında yer alıyor. Alexa.com’a göre Wikipedia.org, dünyada en çok trafik getiren 7. site konumunda bulunuyor.
SSL protokolü kullanmaya başladığı için ülkelerin Wikipedia’yı parçalar halinde süzmesi oldukça zor. Bu yüzden Wikipedia Çin’de uzun süredir yasaklı ve Wales’in belirttiğine göre bu konuda pek de fazla uzlaşmacı değil.
Amerika Birleşik Devletleri hükümeti ile sürdürdükleri yasal mücadeleden de bahseden Wales, Amerikan Güvenlik Ajansı’nın başlattığı denetim programı PRISM hakkında kaygı duyduğunu açıkladı ve bu programın ifade özgürlüğünü ciddi şekilde aykırı olduğunu belirtti.
The future of wikpedia with @GuyKawasaki and @jimmy_wales the founder of wikipedia #SXSW so cool pic.twitter.com/2dPzaXj1u7
— ELCO GARCIA (@elco_garcia) March 13, 2016
Wales, Wikipedia topluluğunda cinsiyet ayrımcılığına yer olmadığını söylerken, %15 kadın çalışan oranını, topluluğa yeni katılacak editörlere yönelik düzenledikleri çalıştaylarla birlikte %25’e yükseltmeyi hedefliyor.
Female participation is only 15% at Wikipedia – objective is 25%. Challenge is understanding (technical) markup language #SXSW
— Eric Klaassen (@ericklaassen) March 13, 2016
Akıllı telefonların giderek yayılmasının Wikipedia’nın reklamsız olmasından dolayı gelirlerini etkileyebileceğinden söz eden Wales, yeni projelerinde Wikia adındaki hayran sayfasına gerçek zamanlı video kayıt özelliğine sahip bir sistem yerleştirileceğinin ve bu sayfalarda reklam olacağının sinyalini verdi.
Dear Jimmy, why is @Wikipedia so ugly? Can I redesign it? It will solve more issues, I promise you! #SXSW #SXSWiki
— Jeroen van Erp (@jeroenvanerp) March 13, 2016
Wales, yapay zeka ve robot teknolojileri hakkında endişe duymuyor çünkü ansiklopedi makalesi yazabilecek bir bilgisayar sisteminin yakın bir gelecekte var olabileceğini düşünmüyor.
"Google [machine learning] can barely solve translating languages properly, nonetheless writing full Wikipedia articles." @jimmy_wales #SXSW
— Kyle Hill (@kaleazy) March 13, 2016
Görsel; SXSW
Ekran Görüntüsü; Bigumigu