Yüksek oturma pozisyonları, heybetli görünümleriyle 20 yıl öncenin arazi araçları, daha minimal versiyonlarıyla bugün SUV, crossover gibi isimlerle günlük hayatımızın en popüler otomobil modelleri oldular. Kompakt segmentte Nissan Qashqai’nin açtığı yoldan sonra hemen hemen tüm markalar küçük (B ve C) segmentler için bu modellerini geliştirip piyasaya sürdüler.
Fiat’ın tarihinde arazi becerisi olan küçük otomobiller yeni bir alan değil. Marka daha önce 1980’lerde Panda modelinin 4×4 versiyonunu pisayasa sürerek bu alanda öncülüğünü kanıtlamıştı. Yeni Panda Cross da küçük SUVlar arasında farklı bir yere sahip.
Fiat 500X’e gelirsek, farklı bir alanda küçük bir nişi doldurmaktan ziyade, markanın volüm, yani yüksek satış beklentisiyle hayata geçirdiği bir model olduğunu tespit ederek başlayabiliriz. Fiat 500’ün halihazırda standart 500, üstü açılabilen 500C ve geniş hacimli 500L olmak üzere 2 kasa tipi ve 3 farklı modeli bulunuyor. Özellikle 500’ün her yıl çıkan özel edisyonlarını saymaksa mümkün değil. 500X bu ailede belki de en önemli boşluğu dolduracak. Fiat 500’ün kendine özgü ve ikonlaşmış duruşu, ihtiyaçları ve otomobillerinden beklentileri farklılaşan hedef kitleyi markaya yakınlaştırmak için önemli bir fırsat yaratacak.
Fiat 500X ilk kez geçtiğimiz hafta Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. Tüm fuarı ve özellikle bu yeni Fiat modelini görmek için ben de Paris’teydim.
500X’le ilk karşılaşmamda iki şeyi özellikle merak ettiğimi farkettim: Bu araç ismini taşıdığı 500 kimliğini ne kadar temsil ediyor ve bir küçük SUV olarak yeni Fiat 500X ne kadar cazip? Bu iki soru büyük bir ihtimalle ürünü geliştiren mühendislerin de çözmeleri gereken en önemli sorunlardı, çünkü fazla 500’leşmiş bir SUV pratik olmayabilir, çok pratik bir Fiat SUV ise 500 kimliğini yeterince başarılı bir şekilde taşıyamayabilirdi. Sonuç gerçekten çok şaşırtıcı olmuş: 500X hem çok arzu edilebilir bir küçük SUV, hem de 500 ailesinin genlerini sağlam bir şekilde taşıyor.
Fiat 500X’i, ülkemizdeki ürün yöneticisi Sinan Satır’la birlikte inceledik.
500X dışardan dengeli oranlara sahip. Bu tip bir araçta aranacak özelliklerden birisidir bu oran dengesi, çünkü hem SUV duruşu sergilemesini, hem de iri hissettirmemesini bekleriz genellikle bu modellerden. 500X, MINI Countryman’in biraz daha medeni görünen ve sevimli boyutlarda bir rakibi gibi olmuş. İki versiyonla geliyor 500X; bunlardan ilki şehir içine uygun metropolitan tasarımlı bir versiyon, ikincisiyse off-road özellikleri ön plana çıkartılmış, hafifçe daha yüksek bir araç olarak tasarlanmış.
Aracın içi gerçekten güzel bir tasarıma sahip. Hem kapı kolu, kumanda düğmeleri ve direksiyon gibi iç yaşam alanının önemli detayları çok iyi tasarlanmış; hem de büyük bilgi-eğlence ekranı, güzel koltuk tasarımı ve döşemeler, kapı kaplamaları gibi otomobilde geçirilen zamanın kalitesini önemli ölçüde değiştiren elemanlar iyi düşünülmüş. Fiat 500X’te Chrysler-Fiat ailesinin farklı modellerinin bazı tasarımlarını da yakalamak mümkün, Chrysler direksiyonu ya da Alfa Romeo havalandırma kumandaları gibi. Ancak 500X tasarımcıları bu parçaları bir zarüretten ve maliyet düşürme amaçlı kullanmaktan ziyade, tüm grubun en iyi çözülmüş tasarım elemanlarını bu araca başarıyla aktarmış gibi duruyorlar daha çok. Fiat 500X’in içindeki tüm detayla bu aracın kimliğine tam olarak oturuyor.
Hem önden çekişli, hem de 4×4 olarak alınabilen Fiat 500X’in bu iki versiyonda hem dizel, hem de benzinli olarak birçok motor ve şanzıman seçeneği bulunuyor. Ürünün motorizasyonu öylesine geniş ki, Chrysler ailesinin başarılı 9 ileri tam otomatik ZF şanzımanını da, Alfa Romeo’dan tanıdığımız 6 ileri çift kavramalı otomatik TCT’yi de Fiat 500X’in seçenekleri arasında görmek mümkün. Tabii bu geniş motor ve şanzıman seçeneklerinin hangilerinin Türkiye’ye geleceği ve 500X’in fiyatının Türkiye’de ne olacağı henüz kesinlik kazanmadı. 2015 başında Türkiye’de satışlarının başlaması hedeflenen modelin küçük motorlar ve başarılı şanzımanlarla şimdiden önemli bir potansiyeli bulunuyor. Fiyatlama da uygun şekilde gerçekleşirse Fiat’ın Türkiye’de yeni bir çok-satan modeli haline gelebilir yeni 500X.
Fotoğraflar: Hacı Bayhan, Yalçın Pembecioğlu