Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnternette Yayılan Şüpheli İçeriklerin Yarısı Görsel

İnternette Yayılan Şüpheli İçeriklerin Yarısı Görsel

teyit.org'un bir yıl boyunca topladığı veriyle yayınladığı içgörü raporunda internette yayılan şüpheli içeriklerin %42'sinin görsel olduğu ortaya çıktı.

26 Ekim 2016’da yayınladığı ilk yazıyla “merhaba” diyen teyit.org, internette yayılan şüphelik bilgileri tarayıp araştırıp analize dönüştürerek okurlarına sunan bir doğrulama platformu. Bizim de aynı gün yazdığımız yazıyla müjdelediğimiz teyit.org, bir yıl içinde elde ettiği veriyi İnternette nelerden şüphe ediyoruz? başlıklı ilk içgörü raporuyla anlamlandırarak paylaştı.

Teyit.org, okurlarından Facebook, WhatsApp, Twitter gibi çeşitli kanallar üzerinden gelen şüpheli bilgi ihbarlarını inceleyip araştırıyor. Yayın kriterlerine paralellik sağlayan ihbarları da internet siteleri üzerinden yayınlıyorlar. Bu analiz sürecinde kimi ihbarlar yeterli bilgi ve kanıt olmadığı için, kimileri de nefret söylemini desteklememek adına yayına alınmıyor. Bir yıl içinde teyit.org ile toplam 7 bin 628 mesaj gönderilerek şüpheli içerikler ihbar edilmiş. Yayınlanan içgörü raporu da bu verinin analiz ederek teyit.org’un vizyonu ve metodolojisiyle birleşerek ortaya çıkıyor. 72 sayfalık raporda teyit.org’un yayın hayatı boyunca aldığı kritik kararlara, içerik politikalarına ve kırmızı çizgilerine da tanık oluyoruz. Bu yönüyle de rapor sahip olduğunun verinin yanında şeffaflığıyla da değer yaratıyor.

Teyit.org’un yayınladığı İnternette nelerden şüphe ediyoruz? içgörü raporunun tamamına buradan erişebilirsiniz.

Teyit.org’un yayınladığı özet ise şu şekilde;

  • Bir yıl içerisinde teyit.org’a gönderilen 7 bin 628 mesaj ile 3 bin 820 tekil şüpheli içerik bildirildi.
  • Toplamda 5 bin 652 kişi teyit.org’a ihbar gönderirken en az iki kez şüpheli içerik gönderen kişi sayısı bin 119.
  • Toplam ihbar sayısı ele alındığında en çok ihbar gönderilen ay 999 ihbarla Temmuz 2017 oldu. teyit.org’un takipçi sayısıyla kıyaslandığında en yoğun ay, 794 ihbar ile 2016’nın Aralık ayı oldu.
  • teyit.org iletilen şüpheli içeriklerin yüzde 16,12’sini sonuçlandırdı. Yeterli delile ulaşılamayan ya da teyit.org’un yayın politikasına uymadığından dolayı sonuca ulaşmayan şüpheli haber oranı yüzde 64,75. Yüzde 8,36’sı teyit.org’un yayın politikasına ve metodolojisine göre incelemeye alınmadı. Yüzde 10,76’sı ise önem, aciliyet ve yaygınlık öncelikleri sebebiyle arşive alındı.
  • Doğrulanması talebiyle teyit.org’a gönderilen şüpheli içerikler, International Press Telecommunications Council’in (IPTC) hazırladığı konu başlıklarından yararlanılarak 17 başlıkta kategorize edildi.
  • teyit.org’a gönderilen ihbarların konu başlıklarına göre dağılımı ele alındığında iletilen tüm ihbarlar içinde “Politika” konu başlığındaki içerikler yüzde 51 ile en büyük paya sahip. Politika başlığını yüzde 6,78 ile “Eğitim”, yüzde 6,27 ile “Kriz” ve yüzde 6,20 ile “Kent-Çevre” başlıkları takip etti.
  • teyit.org’a gönderilen şüpheli içeriklerin yüzde 42,11’inin türü “Görsel” olarak öne çıkıyor.

Görsel: İnternette nelerden şüphe ediyoruz?