Pandeminin yarattığı en büyük sorunlardan biri de eğitim alanında oldu. Dünya çapında pek çok çocuk bir anda uzaktan eğitim gerçeğiyle tanışırken, ne yazık ki internet erişimi olmayan çocuklara ne olacağı konusu çok da gündeme gelemedi. Web Summit 2020 kapsamındaki çarpıcı bir oturum, uzaktan eğitim konusunu bu yönüyle ele alarak dünya çapında bir iş birliğinin önemini hatırlattı.
UNICEF yönetici yönetmeni Henrietta Fore ve Suriyeli eğitim aktivisti Muzoon Almellehan’ın yer aldığı “Armed with a pen: The battle for education” isimli oturumda; Almellehan’ın hayat hikayesinden hüzünlü detaylar eşliğinde uzaktan eğitim çağında herkese internet erişimi sağlanmasına dair değerli noktalar paylaşıldı.
Okula erişememenin çocuğa etkileri
Konuşmanın başlangıcında Henrietta Fore önemli veriler sundu. Buna göre dünya çapındaki çocukların üçte ikisinin internet erişimi yok. Yani neredeyse 1.3 milyar çocuk uzaktan eğitime erişemiyor. Bu çocuklar için okula erişememek sadece derslerden uzak kalmak anlamına gelmiyor. Bu çocukların internet erişimi ve hatta elektriksizlik nedeniyle eğitim şanslarının olmaması; hayattan yalıtılmaları ve uzun vadede, hayallerine ulaşma imkanlarının kısıtlanması anlamına geliyor. Oysa her şeyin bir anda değiştiği pandemi döneminde okul, pek çok çocuk için hayatlarında “normallik” ve “rutin” hissi yaratan tek şey…
Eğitim umut veriyor
Ülkesindeki savaş nedeniyle 2013 yılında ailesiyle birlikte Ürdün’e iltica eden Muzoon Almellehan da kendi hikayesiyle oturuma katılıyor. Ürdün’deki göçmen kampında elektrik ve Internet olmayan koşullar altındayken yakın çevredeki bir okula gidebildiği ve eğitimine devam edebildiği için kendini şanslı hissettiğini söylüyor. Bunun kendisine umut verdiğini belirten genç aktivist, bazı çocuklar için hayallerine ulaşma ya da yaşamlarını değiştirme konusundaki tek şansın eğitim olduğunun da altını çiziyor.
Almellehan’ın verdiği bir başka üzücü örnekse bugün elektriği olmadığı için kilometrelerce yol yürüyerek yakıt istasyonlarına giden ve oradaki ışıktan faydalanan çocuklar… Ücretsiz internet erişimi için restoranların kapısının önünde ders çalışanlar ya da… Böyle milyonlarca çocuk olduğuna dikkat çeken Almellehan’ın aktivist çalışmaları da tam olarak böyle örneklerden kaynaklanmış.
UNICEF’in uzaktan eğitim alanındaki çalışmaları
Henrietta Fore, uzaktan eğitimde böylesi farklılıklar olmaması gerektiğini vurgularken dünya çapında herkese kaliteli internet erişimi için hep beraber çalışmamız gerektiğine de dikkat çekiyor. Bazı çocukların bu koşullar altında olmasını ise dijital bir uçurumun ötesinde, dijital bir kanyon olarak tanımlıyor.
Henrietta Fore; UNICEF’in küresel inisiyatifler Giga ve Generation Unlimited ile UNICEF’in yaptığı çalışmalardan da bahsediyor. Kamu ve özel finansmanı bir araya getirmek için yatırım ortaklarına ulaşıldığını; Erickson, European Investment Bank ve Softbank gibi büyük kuruluşların milyonlarca dolarlık yatırım yaptığını anlatıyor. Ancak, bunun yeterli olmadığının ve dünyacak bir araya gelip bu sorunun çözümü için iş birliği yapmamız gerektiğinin de altını çiziyor.
UNICEF executive director Henrietta Fore (@unicefchief) at #WebSummit, in conversation with Muzoon Almellehan, discussing the ways equal access to quality education can be achieved, and the key role played by universal internet connectivity 🌐 pic.twitter.com/EW6TVCQKTH
— Web Summit (@WebSummit) December 2, 2020
Görsel: Unsplash Larm Rmah – Web Summit