Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnternet 2020 – 17 Kasım 2009 Google Day Etkinliği

İnternet 2020 – 17 Kasım 2009 Google Day Etkinliği

Daha bir iki ay önce basına kapalı bir etkinlik düzenleyen Google, otomotiv sektörüne özel bir toplantı yapmıştı ve oradaki sunumları oldukça faydalı bulmuştum. Kabaca markalara Google araçlarını (insights, trends vs) anlatmış ve kelime bazlı reklamlardan nasıl daha yüksek fayda alınabileceğini özetlemişlerdi.

Bugün çok daha büyük bir etkinlik düzenledi Google. Bildiğim kadarıyla sadece davetle katılım yapıldı. Konuşmacıları ve bahsettiklerini kısaca özetlemek istiyorum Bigucanlara.

1. İlk konuşmacı Mohammad Gawdat'tı. Gawdat Google'da, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinden sorumlu idari yönetici. Türkiye'ye 16. gelişiymiş bu ve 119 ülkeyi gezmiş kendisi dünyada işi dolayısıyla.

Gawdat sunumunda internet devrimini iki ana konuda inceledi: tüketici ve ticaret.

Bilginin demokratize oluşunu anlattı. Burada iki örneği ön plana çıkardı: TED Talks ve iTunes U. TED'i Bigu'da daha önce çok duydunuz ama iTunes U'yu bildiğinize emin değilim, zira ben ilk defa duydum. Üniversitelerin derslerini iTunes üzerinden resmi olarak paylaşmalarına imkan veren bir düzen iTunes U. Gawdat, kendisi Mısır'da mühendislik eğitimi aldığı zamanlarda kütüphaneden bir kitabı alabilmek için nasıl 2 hafta önceden kayıt yaptırmak gerektiğini, oysa şimdi 17 yaşındaki oğlunun MIT mezunlarıyla tamamen aynı dokümanlara kolayca ulaşabildiğine dikkat çekti. İletişim konusunda bloglari YouTube örneklerini bir kaç hikayeyle örnek verdi. Küçük bağışçılarla ihtiyaç sahiplerini buluşturan Kiva.org sitesini anlattı. Sosyal anlamda Poptropica gibi çocuk sitelerinin küçük bir ülke nüfusuna sahip olduğunu ve pazarlama hedeflemelerinin buna göre yapılması gerektiğini anlattı. Habbo diğer bir örnekti. Burada ilginç bir araştırma sonucundan bahsetti: İngiltere'de şu anda bir kişinin sosyal ağlardaki her 4 arkadaşından 1'i gerçek hayatında hiç görmediği kişilermiş.
Katılım konusunda da Bigu'da da haber olmuş olan T-Mobile viralini ve Mentos – Diet Cola viralini anlattı.

Kullanıcıların tv'de gördükleri bir reklamı nasıl internette aradıklarını, bu yüzden belli başlı markaların nasıl YouTube'da kanal açtıklarını anlattı. BA'in (British Airways) Google Earth reklamlarını anlattı.

2. Daha sonra Google'ın başkan yardımcısı Wikipedia'da internetin babası olarak tanıtılan Vint Carf'ın etkinlik için kaydettiği 10 dakikalık bir videoyu izledik. Ne yazık ki web cam kalitesindeki bu video 500 metreye 10 metre (abartıyorum) ekranda ve kötü ses kalitesiyle biraz sıkıcıydı, bu değerli kişinin söylediklerine pek dikkat kesilemedim.

3. Hal Varian'ın sunumu benim için çok önemliydi, çünkü kendisini Wired'ın bir makalesinden öğrenmiş ve Google'da yaptıkları konusunda oldukça ilgili durumdaydım. Sunumu gerçekten ilgi çekici çıktı benim için. "Günceli Google Trends ile Öngörmek" başlığında Google Trends özelliklerini kulllanarak nasıl pazar ve/veya iktisadi analizler yapabileceğimizi Google Trends formüllerini de paylaşarak aktardı. Konuşması sırasında bir ara üniversite yıllarımı anımsadım. Google Research Blog'da konuyla ilgili epey bilgi mevcutmuş.

Özet olarak şu iki örneği vereyim; otomobil markalarının aranma hacimleri ve aynı markaların satışları arasındaki pozitif korelasyon ve ülke aramaları ve o ülkelere yapılan seyahatler arasındaki pozitif korelasyon. Bir de işsizlik konusunda aramalar (tazminatlar, sigortalar vs) ve iktisadi krizler.

4. Tom Stocky Google'ın Avrupa Arama Ürün Yönetim Direktörü olarak internete bağlı olarak halihazırda kullanıcılara sunulmuş olan pek çok Google arama özelliğini bizzat anlattı. Bu arada bir arama yönergesinde Bigumigu'nun en tepede çıkması beni çok heyecanlandırdı.

Tom'un anlattıkları arasında en çok ilgimi çeken yeni özellik, Google Social Search oldu. Aramalarınızda kendi sosyal çevrenizden sonuçlar sunabilen bu yeni -ve üyelik gerektiren- özellik tam olarak devreye girdiğinde şurada çok özet olarak bahsettiğimiz Facebook'un kendi kapalı ağı içinde Microsoft'un Bing'iyle geliştirdiği detaylı aramaya güçlü bir rakip olabilecek.

Stocky'nin bir sürprizi de Motorola Droid üzerinden bazı Android uygulamalarını bize demo yapmasıydı.

Sunumunu bitirirken arama konusunda Google'ın önceliklerini ve bunları geliştirmek için nasıl çalıştıklarını anlattı Tom Stocky, Mohammad Gawdat gibi o da internete yüklü ve Google'ın her gün endekslediği verinin boyutunu bize tarif etmeye çalıştı.

5. Aradan sonra çıkan konuşmacı ICQ'nun kurucusu Yossi Vardi dede idi. Kendisi sunumuna torunlarının resimleri ile girdiği için dede dememe bozulmaz, merak etmeyin. Yossi sunumunda bir "internet killer app"i nasıl oluşturulur diye sorup bunun yanıtı olarak da bu "killer app" insandır dedi. Arada da bir sürü kedi, bebek görseli ve YouTube virali gösterdi. Üzerinde durduğu ve insandan yola çıkan konular doğruydu ama sunumu birazcık dağınıktı.

Konuşmasıyla ilgili en önemli detay olarak aklımda kalan şey, gücün el değiştirmesiydi. Eskiden yayıncı vardı, şimdi iletişim var dedi yani uzun lafın kısası.

6. comScore Başkan Yardımcısı Jack Flanagan son konuşmacı olmasına karşın oldukça dinamik ve güzel bir sunumla ilgiyi toplamayı başardı. comScore dünyanın en önemli internet istatistik şirketi ve yakın zamanda da Türkiye ile ilgili düzenli araştırma yapmaya ve sonuçlarını yayınlama başladılar. Jack de sunumunda bu araştırma sonuçlarından bahsetti. Şurada comScore'un Türkiye analiz özetini bulabilirsiniz. Bu sunumdaki önemli veri: Türkiye'de 15 yaş üstü, evden ve işten internete bağlanan (internet kafe ve mobil hariç) kullanıcı sayısı 18 milyonmuş. Flanagan'ın sunumunu kendisinden istedim, izin verirse buraya tamamını ekleyeceğim.

7. Son olarak Google Türkiye ülke müdürü Bülent Hiçsönmez'in moderatörlüğünde bir panel yapıldı. Buradaki katılımcılar:
Yiğit ŞardanGüzel Sanatlar Saatchi & Saatchi ajans başkanı ve Reklamcılar Derneği dönem başkanı (internet sitesinin durumuna bakılırsa dediği gibi pek anlamadığı açık bu konulardan)
Emre KurttepeliMynet kurucusu ve yönetim kurulu başkanı
Levent ErdenIAB yönetim kurulu başkanı ve Euro RSCG Klan ajans başkanı idi.

Burada Levent Erden çok güzel şeyleri (internet alternatif mecra değildir, yakınsama ile tüm ekranlar zaten birleşecek vs) biraz öfke ile anlatırken Yiğit Bey Emre Kurttepeli'nin Türlkiye internet reklam oranının toplan reklam pastasının %1'i olduğunu söylemesi üzerine bir düzeltme yaparak RD olarak yaptıkları araştırmada bu oranın %7,4 olarak çıktığını söyledi.

Yiğit Şardan'ın verdiği bir bilgi de ilk 2 çeyrekte inanılmaz küçülen reklam sektörünün yıl sonunu %16 küçülme ile kapatacağı öngörüsüydü. Yine dernek bilgisiymiş bu.

Emre Bey ve Yiğit Bey ve Levent Bey bir de kobilerin, daha doğrusu reklamvermeyenlerin (Levent'in deyimi), küçük bütçeleri ile ana mecralara çıkamayanların interneti kesinlikle kullanmaları gerektiğini söylediler.

Levent Erden'in bir ilginç benzetmesi de, suya atlamak için kıyıya yanaşan penguenlerin önce 2-3 arkadaşını suya itip onların durumuna göre topluca atlama kararı almalarını bizim insanlarımızın yenilikleri denemesiyle bir tutmasıydı. Levent'e göre 2-3 başarı hikayesi internetin reklam için hakettiği yere gelmesine yetecek.