Oturumun konuşmacı listesi ne kadar etkileyici 1 saat geçireceğimizin garantisini veriyordu. Gerçekten de en kafa açan oturumlardan biri oldu. Bu yıl SXSW’te benzer yorumları çok duymuş olsam da dünyadan otoritelerden de Instagram gibi sosyal ağların haberciliği bu kadar doğrudan etkilediğini dinlemek değişikti.
Konuşmacılar TIME’ın Fotoğraf Direktörü Kira Pollack, Instagram’ın Toplululuk Yöneticisi Dan Toffey ve Associated Press fotoğrafçısı Davis Guttenfelder’dı.
Guttenfelder 20 yıldan uzun süredir Associated Press haber fotoğrafçılığı yapıyor, aynı zamanda National Geographic için de fotoğraflar çekiyor. TIME tarafından geçtiğimiz yıl yılın Instagram fotoğrafçısı seçien sanatçı son senelerini Kuzey Kore’de geçirmiş. Kuzey Kore’de ne olduğundan dünyanın geri kalanının haberi yok, tamamen kapalı bölge, fotoğrafçılar gitmiyor, insanlar bilmiyor, orada sıradan bir hayatın neye benzediğine dair bir fikrimiz bile yok.
Guttenfelder zaten mesleği gereği Kuzey Kore’den bildiriyor ve haber fotoğrafarı çekiyor. Dolayısıyla hep savaş benzeri dramatik anları fotoğraflıyor. Kuzey Kore’de ise kimsenin haberi olmayan gündelik hayatın nasıl bir şeye benzediğine dair fotoğraflar paylaşmaya başlayan fotoğrafçı şu an Instagram’da yüzbinlerce insan tarafından takip ediliyor. Aslında Kuzey Kore’deki savaşların ve oradaki hayatın gündelik bir parçasının da oradaki coğrafyanın yapbozunu tamamlayan bir kısmı olduğunu düşünüyor. O yüzden de oradan günlük, anlık fotoğraflar paylaşıp orada gerçek bir hayatın aslında ne kadar sürreal olduğunu aktarıyor.
Fotoğrafçı Kuzey Kore’de çoğu yere fotoğraf makinasını sokması yasak olduğu için Instagram’a da yönelmiş. Geçtiğimiz Mart ayında 3G gelmesiyle, cep telefonu teknolojisine geçiyor, ondan öncelerde ise iPod Touch ile fotoğraf çekip laptoptan ipod’a internet açıp o şekilde fotoğraf paylaşıyormuş. Mart ayında 3G’ye geçmek onlar için bir devrim niteliği taşımış çünkü arkadaşlarıyla iletişime geçebilmeye ve iş hayatında da kolaylıklar yaşamaya başlamış.
Haber fotoğrafçılığı için her zaman en önemli, en dramatik anları yakalayan fotoğrafçı Instagram’da daha yaratıcı olabiliyor ve belgesel niteliğinde kullanıyor, insanlara hiç bilmedikleri bir yer hakkında bilgi verebilirken bunu sıradan bir fotoğraf paylaşarak yapabiliyor.
Associated Press için çekeceği fotoğraflar ile Instagram için çekeceği fotoğrafları ayırmak onun için bir hayli zor. Her zaman yanında iki kamera ve cep telefonu taşıyor. İçgüdüleriyle o an ne şekilde o anı fotoğraflaması gerektiğine karar vermesi lazım.
Çok ilginç bir başka detay da Kuzey Kore haritada olmayan bir yermiş gibi tamamen karanlık ve kayıp bir bölge olduğu için Instagram’da fotoğrafların haritada işaretlenememesi. Guttenfelder gittiği yerleri Foursquare hesabında haritada belirleyip onlara bir lokasyon yaratıyor ve uygulama üzerinden işaretliyor, bölgede rehber olarak çalışan birkaç kişi de ona katılıyor ve gittikleri yerleri işaretlemeye başlıyorlar. Şu an Kuzey Kore’de fotoğrafçının başlattığı bir geotagging macerası var.
Haiyan Tayfunu sırasında Filipinler’den fotoğraf paylaşan Guttenfelder’in birden Instagram takipçi sayısı gözle görülür bir şekilde artmaya başlıyor, fark ediyor ki Filipin halkı hızla takibe alıyor ve ona tayfunun fotoğraflarla sesini duyurduğu için teşekkür eden mesajlar yağdırıyor.
‘İyi ki buraya geldiniz, bu bizim bölgemizi kurtarmak gibi bir şey’ temalı mesajlar aldığında aşağıdaki bebeğin fotoğrafını yeni çekmiş oluyor. Hiçbir imkanın olmadığı yerde Instagram takipçileri bu fotoğrafı görüp oksijen tüpü gönderebilmek, sağlık yardımı ulaştırabilmek gibi görevler için dünyanın dört bir yanından tüm olanaklarını çok kısa süre içinde seferber ediyor, yani gören herkes Instagram üzerinden organize oluyor. Fakat ne yazık ki bu bebek kurtarılamıyor. Bu da Guttenfelder’ın haber fotoğrafçıları olarak yapabilecekleri bir şeyler olduğunu görüp yapmadıklarını anladığı an oluyor. O yüzden de derdi haber fotoğrafçılığının giremediği, yeterince hızlı olamadığı, yansıtmadığı yerlere Instagram ile girmek ve bir sosyal fark yaratıp farkındalık oluşturabilmek.
Guttenfelder Instagram’da yalnızca sanat, moda ya da porno fotoğrafçıları zaman geçiriyor, haber fotoğrafçılarının ise mecraya rağbeti yok. O’na göre bunun sebebi de zaten işlerinin hatrı sayılır mecralarda yayınlanıyor olması ve Instagram’a ihtiyaç duymamaları. Ama sahip oldukları göz ve donanım, aynı zamanda da erişimle haber fotoğrafçılarının günümüzde Instagram üzerinden insanlara sağlayabileceği çok şey var.
Biliyorum Guttenfelder’in bakışaçısını fazlasıyla detaylı anlattım ama gerçekten önemli görüyorum. Başka bir kaynaktan bulduğum bu videoyu da meraklısı izleyebilir.
Instagram ekibi habercilikte kendi yerini nasıl görüyor?
Instagram’ın topluluk yöneticisi ise Instagram’da keşfettiği hesapların fotoğraflarını gösterdi. Ukrayna’daki direnişi Instagram’dan takip ettiğini söyleyen Toffey, Instagram’ın yaptığı şeyin hikaye anlatmak olduğunu söylüyor. Basının göstermediği şeyleri ya da anlık gelişmeleri hiç tanımadığınız birinden, dünyanın öbür ucundan, dilini bilmenize gerke kalmadan, hiç öğrenemeyeceğiniz detaylarla görebiliyorsunuz. Instagram’daki @sergeyponomarev kullanıcısı New York Times için çalışan bir fotoğrafçı, Toffey olan biteni ondan takip etmiş.
@greggboydston hesabının sahibi ise bir itfaiyeci. Günlük hayatı için Instagram kullandığı gibi işiyle ilgili fotoğraflar da koyuyor ve insanlar ona itfaiyecilikle ilgili sorular soruyor. Kesinlikle soruları yanıtlıyor ve insanlarla etkileşime giriyor. Toffey’e göre fotoğrafların altında insanların etkileşime giriyor olması da çok değerli.
@satyaar kullanıcısı ise İran’dan bir fotoğrafçı. Orada olan biteni Instagram’dan takip ettiğini söylüyor.
TIME Instagram’a nasıl bakıyor?
TIME’ın fotoğraf direktörünün Instagram kullanımı ile ilgili verdiği örnek Sandy Kasırgası. TIME kasırga başladığında sonunda geleceği boyutların bu denli yıkıcı olduğunu bilmiyor ama yine de haberi hissediyor ve 5 fotoğrafçısını iPhone verip 5 farklı yere gönderiyor, TIME için kendini aşma olarak değerlendirilebilecek bir fark olarak da bu fotoğrafçılara Instagram hesaplarının şifresi veriliyor. Hızla yarıştıkları için bu fotoğrafçıların koydukları postları normal gidişattaki kontrole bile sokmadan paylaşıyorlar ve bu fotoğraflar olağanüstü yayılıyor. iPhone’un elektriğin bile gittiği yerlerde bu fotoğrafları çekebilmesi yine iyi, ve bu durum TIME’ın Instagram hesabına bir anda 20 bin yeni takipçi olarak yansıyor. O’na göre bunu her zaman deneyemezler, duruma bağlı bir uygulama, doğru olayı ve doğru fotoğrafçıyı seçmek de başarının sırrı. Yine de gerçek zamanlı içerik paylaşmanın değerini vurguluyor TIME da. Kasırga için Instagram’ı emanet ettikleri hesaplar
@stephenwilkes, @benlowy, @edkashi, @viiphoho ve @michealchristopherbrown.