Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Instagram Gönderi Beğenilerini Gizlemeye Hazırlanıyor

Instagram Gönderi Beğenilerini Gizlemeye Hazırlanıyor

Instagram test aşamasındaki son özelliği ile fotoğrafa gelen beğenileri sadece gönderiyi paylaşan kişiye gösteriyor.

Instagram en çok kullanılan uygulamaların başında geliyor. Bu kadar trafiğin olduğu uygulamada farklı problemler de ortaya çıkıyor. Takipçi sayısının değişimine sürekli bakmak, paylaşılan hikayenin kimler tarafından görüntülendiğini takip etmek, fotoğraflara gelen beğenileri saymak. Bu ve bunun gibi pek çok durum insanları paylaşım konusunda kaygıya düşürebilir. Araştırmalara göre kullanıcıların psikolojik olarak yıpranmasında ya da aşırı sevincinde sosyal medyanın etkisi bulunuyor. Geçtiğimiz şubat ayında paylaştığımız selfie kültürünün gençlerin akıl sağlığına etkisini konu edinen haberimizde de bu konu ile ilgili bilgiler bulunuyor.

2016 yılında eklediği hikaye özelliği ile Snapchat’e ağır darbe vuran Instagram, geçtiğimiz sene eklenen IGTV özelliğiyle de YouTube platformuna da rakip olabileceğini göstermişti. Test aşamasındaki son güncelleme ise insan psikolojisini ve sosyal platformda yapılan paylaşımları etkileyeceğe benziyor. Halihazırda Instagram üzerinden yapılan hikaye paylaşımlarına kimlerin baktığını sadece kullanıcının kendisi görebiliyor. Bu özellikten yola çıkan geliştiriciler kullanıcılar arasındaki rekabeti azaltmak için yeni bir özellik eklemeyi planlıyor.

Özellik henüz test aşamasında

Paylaşım yapıldıktan sonraki ilk birkaç saat gönderiye gelen beğenileri takip etmekle geçiyor. Ne kadar fazla beğeni o kadar popülerlik ve o da daha fazla takipçi demek. Bu döngüyü kırmak isteyen şirket, gizli beğeni özelliğini test ediyor. Instagram üzerinde tersine mühendislik çalışmalar yürüten ve bugüne kadar pek çok güncellemeyi öncesinden duyuran Hong Konglu Jane Wong, Instagram’ın yakın zamanda gizli beğeni özelliğini getireceğini paylaştı. Henüz test aşamasında olan özellik şirket kullanıcıları tarafından deneniyor.

Gizli beğeni sayesinde paylaşılan içerik çeşitlenecek, kullanıcıların beğeni kaygısı azalacak

Instagram, bu güncelleme ile insanların beğeni sayılarına değil paylaştığı gönderilere odaklanmasını sağlamaya çalışıyor.Bir çok insan gönderilerinin daha çok beğeni alması için farklı etiketler kullanırken, paylaştığı her fotoğrafın belli beğeni sayasını geçmesi için düzenli aralıklarla fotoğraf yüklüyor. Yapılan tasarım değişikliği ile sosyal medya platformunda beğeni alma kaygısıyla yapılan paylaşımları azaltmak öncelikli hedefler arasında bulunuyor. Böylelikle daha çok beğeni alan gönderinin daha kaliteli bir içerik olduğu algısı yıkılırken kullanıcılar arasındaki beğeni yarışı da bir nebze olsun azaltılmış olacak. Tüm bu etkilerin sonucunda popüler ya da kendi halinde, az takipçisi bulunan hesaplar farklı içerikler paylaşmaya başlayabilir. Wong’un yaptığı paylaşımda ana sayfa da gönderinin toplam beğeni sayısını yerine sadece fotoğrafa bakan kullanıcının takip ettiği kişilerin beğendiğini görüyor. Diğer beğenileri ise sadece kullanıcının kendisi görüyor.

Facebook her ne kadar eski ihtişamlı günlerinden uzak bir sosyal platforma dönüşmüş olsa bile, Facebook tarafından geliştirilmeye devam eden Instagram son yılların en popüler uygulamaları arasında bulunuyor. Bakalım test aşamasında olan özellikle tüm kullanıcılara açıldığında nasıl tepkiler gelecek ve uygulamanın popülerliğine ne gibi etkileri olacak.

Görsel: Prateek Katyal, Jane Manchun Wong