Figürleri nasıl çizeriz? Bazılarımız “çöp adam bile çizemem” diyerek en baştan çizmeyi reddeder. Çizenler ise genellikle daire veya elipsten oluşan bir kafa, kafaya göre doğru oranlanmaya çalıştığı bir gövde ekleyerek ilerler. Sanat eğitimi alanlar, yatay ve dikey kılavuz çizgileriyle figürün pozisyonunu en doğru şekilde yerleştirmeye çalışır, araştırma çizgilerinden destek alır. Sonra da yüz ve diğer anatomik detayları ekler, değil mi? Çünkü güzel sanatlar eğitimi bizi böyle yapmaya şartlamıştır. Peki ya tüm bu bildiklerimizi unutup kendi figürümüzü yaratmak? Hepsinden daha zor değil mi? Çocukluk yıllarında fotoğraf kadar gerçekçi resimler yapan Picasso da bu süreçten geçmedi mi? Hatırlarsanız bu özgünlük meselesi yüzlerce kişinin çizimiyle yaratılan 349 adlı stop-motion’da da harika bir şekilde ele alınmıştı. Rus yönetmen Sasha Svirsky de, bir insan çizmenin 9 yolunu anlattığı animasyon filminde bizi kendi özgün figürlerimizi çizmeye, hani o küçümsediğimiz çöp adamlarımızla barışmaya çağırıyor.
Kuralları boşver kendi özgün figürünü çiz
Geçtiğimiz hafta Vimeo ekibi tarafından Staff Pick Premiere seçilerek öne çıkarılan 9 Ways to Draw a Person oldukça eğlenceli bir film. Tek amacı sizi zihninizdeki “çöp adam bile çizemem” benzeri kalıplardan veya tam tersi sanat eğitimiyle zihninize işlenen kodlardan azat etmek. 9 dediğine bakmayın, aslında bir figür çizmenin, tıpkı çizen insan sayısı kadar sınırsız yolu olduğunu savunuyor. Film “Figürünü kuş gibi çizebilirsin ya da bir kuş, bir insan figürünü nasıl çizerse öyle çizebilirsin” gibi ilham verici bir dış ses eşliğinde ilerliyor.
Asıl mesele gerçekliği bir kenara bırakıp kendi tarzını bulmak
Soyut sanat, kolaj, mürekkeple ya da bilgisayarla çizim dahil olmak üzere çeşitli teknikleri izleyicinin önüne seren Sasha Svirsky, bu yolla hayal gücümüzü harekete geçirmeyi hedefliyor. Kendisi de filmi oldukça doğaçlama bir yöntemle yaratmış. Hiçbir şekilde story board hazırlamamış ve her şey yaratım sürecinde ortaya çıkmış. Bir defasında bir filmi yaparken story board hazırlamaya kalkışan sanatçı, çok sıkılmış ve o filmi hayata geçirmekten vazgeçmiş. O gün bugündür de doğaçlamanın gücüne güveniyor. Kendisinin de tüm derdi kolejde öğrendiği Rus gerçekçi yaklaşımından uzaklaşmak kendi özgün tarzını bulmak.
Svirsky’nin çizimlerine yer verdiği Instagram paylaşımları da çok keyifli, takip etmenizi tavsiye ederim.
Görsel: Vimeo