Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı

Illy Amerika’yı Fethetmeye Hazırlanıyor

Kahve haberlerini pek seviyorum. Daha önce de Starbucks’ın hazır kahve işine girişi (ve dondurmaları), yüksek düzey kahve tüketicisine yönelik premium kahve makinesi şirketini satın alışı, Handpresso adlı seyyar espresso aleti gibi haberler yapmıştım hatırlarsanız.

Bu haberin ana konusu da Starbucks‘ın İtalya’dan esinlenerek Amerikanlaştırdığı kahve kültürünün, asıl sahibi bir İtalyan kahve markası Illy tarafından yeniden sahiplenilme girişimi.

Illy Caffe, ABD’de Starbucks’la kendi kafelerini açarak rekabet etmek yerine, bağımsız kafeleri Illy markasıyla destekleyerek pazarda yer ediniyor. Markanın Avrupa pazarında 3 yıl önce sisteme aldığı Artisti del Gusto (Lezzetin Sanatçıları) programını ABD’de de uygulamaya başladı. Program çerçevesinde Illy, kafelere epresso makineleri, kahve fincanları, mekan dekorasyon malzemeleri, içecek tarifleri ve -en önemlisi- yoğun bir eğitim veriyor. Tüm bunlardan sonra kafe, resmi Illy kafesine dönüşüyor. Bunun karşılığı olarak da kafe takip eden 3 yıl boyunca sadece Illy kahvelerini sunmayı taahhüt ediyor.

McDonald’s ve Dunkin Donut gibi geniş erişim ağına sahip zincirlerin de kahve işine ağırlık vererek Starbucks’la çarpışmaya başladığını bliyorduk. Bakalım Illy’nin geç kalmış hamlesi onu ABD pazarında daha güçlü bir konuma taşıyabilecek mi?

Illy’nin İstanbul’da 2 adet kendi kafesi (espressamente) bulunuyor. Birisi Kanyon zemin katta, diğeri de Mohini’nin içindeymiş. 3. Espressamente Metro City’de, -4’te Bimeks içinde açıldı ve bugün ve yarın açılış şerefine bedava espresso servis edilecekmiş. (Bunu da Trendometre‘den duydum). Yolu o taraflara düşenlere gerçek İtalyan espresso’su tadını çıkarmaları için tavsiye ederim.


Notlar:

– Illy’nin İtalyan rakibi Lavazza‘nın da İstanbul’da Maslak’ta ve Profilo’da 2 kafesi bulunuyor.
Caffe Nero ismindeki ve sloganındaki İtalyan çağrışımlara karşın bir İngiliz kafe zinciri.