Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İlk Android: G1

İlk Android: G1

Google ve T-Mobile bugün New York’da Google Android yazılımı ile çalışan ilk mobil telefonu tanıttılar. G1 adı ile 22 Ekim’de piyasaya sürülecek bu yeni telefonu Tayvanlı HTC üretiyor.

Münhasıran T-Mobile tarafından satılacak telefonun aynı zamanda ABD’de mobil telekom şirketleri sıralamasında AT&T, Verizon ve Sprint’in ardında 4. sırada bulunan T-Mobile’a uzun zamandır aradığı rekabetçi avantajı sağlaması bekleniyor.

Telefon ABD’de $179 + 2 senelik sözleşme ile satılacak. T-Mobile’ın sunacağı data tarife paketlerinin fiyatları ise iPhone için AT&T’nin sunduğu tarifelerin aksine oldukça hesaplı, aylık $25 ile $35 arasında.

G1’de 3 megapixel kamera, 3G, WiFi, Bluetooth, GPS, dokunmatik ekran ve full qwerty klavye gibi özelliklerin yanı sıra tahmin edebileceğiniz gibi GMail, Google Maps gibi Google ürünlerini hazır yüklenmiş bulabiliyorsunuz. Ayrıca App store vari bir dükkan da açacaklarmış, Google şimdiden yazılım şirketlerini Android ortamında çalışacak uygulamalar üretmeleri için teşvik etmeye başlamış bile. Amazon.com’dan mp3 parçalar satın alabileceğiniz bir uygulama şimdiden G1’e yüklenmiş bile.

G1 Kasım ayında İngiltere’de, 2009 ile birlikte ise T-Mobile’ın hizmet verdiği diğer Avrupa ülkelerinde satışa çıkacak. T-Mobile Avrupa’da uygulayacağı fiyatlama stratejisinin henüz belli olmadığını belirtti. Telefonu daha yakından tanımak için buraya gidebilirsiniz. Benim en çok hoşuma giden, Google Maps’in Street View özelliğini kullanırken telefonu sağa sola çevirdiğinizde kamera gibi sokağın sağını solunu gösteriyor olması.

Son olarak bir dip not, Google’ın PC web’deki üstünlüğünü mobil web’e de taşıma stratejisi kapsamında onlarca milyon dolar harcayarak yarattığı Android işletim sistemini dileyen tüm mobil telefon üreticileri ücretsiz kullanabilecek.