Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
BlackBerry Storm

BlackBerry Storm

BlackBerry’nin dokunmatik ekranlı yeni modeli Storm, Kasım 2008’de Avrupa, Avusturalya, Yeni Zellanda ve Hindistan’da piyasaya çıkıyor. Münhasıran Vodafone tarafından satılacak telefonun Noel’e kadar ABD’de de piyasaya çıkması hedefleniyor, ABD’de Vodafone’un %45 iştiraki olan Verizon tarafından satılacak. Verizon, AT&’T’den sonra ABD’nin ikinci büyük mobil telefon operatörü konumunda.

BlackBerry’nin bu klavyesiz yeni modeli iPhone ve G1 ile rekabet edecek. 480 x 360 pixel çözünürlüğe sahip Storm’da e-mail ve internete ek olarak GPS, mp3 player, video player, sosyalleşme sitelerine erişim gibi özellikler olacak. Daha fazla detay burada.

Hedef kitlesi ağrılıklı olarak kurumsal müşteriler olan BlackBerry’nin Kanadalı üreticisi Research In Motion Ltd. (RIM)’in yöneticileri son zamanlarda kendilerine en büyük rakip olarak iPhone’u gördüklerini açıkca dile getirmekten çekinmiyorlardı. Bunda da haklılar çünkü Apple çok ciddi şekilde kurumsal müşterileri hedeflemeye başladı, neden mi? İlk Macintosh’u 30 yıl önce piyasaya süren ve 90’lardaki Microsoft hegemonyası yüzünden nerdeyse batma noktasına gelen, iPod’un keşfi ile iflasın eşiğinden dönen Apple’ın hisseleri 2008’de yarı yarıya değer kaybetti (~%51) ve Apple’ın toplam cirosunun %80’inin bireysel tüketicilerden, %50’sinin de ABD’deki satışlarından geldiğini gözönüne alısak yaşanan ekonomik krizle birlikte tüketicilerin harcamalarını kısacağı beklentisi Apple’ın kurumsal tüketicilere odaklanmasına yol açtı. Bunun sonucu olarak Apple Haziran’da piyasaya sürdüğü iPhone 3G’ye BlackBerry’lerdekilere benzer özellikler koydu, ne tesadüf ki ABD’nin smartphone piyasasının yarısını (%54) elinde bulunduran BlackBerry’de yeni telefonunu iPhone’a benzetti. iPhone’un piyasa payı ise %8 civarında.

RIM’in iPhone’dan korkması çok normal çünkü Haziran 2008’den bu yana Fortune 500 şirketlerinin %35’i iPhone’u test etmeye başlamış ve ilk intibaları olumlu olmuş. Ayrıca iPhone’un önlenemez yükselişi RIM üzerinde ciddi bir de fiyat baskısı oluşturdu, BlackBerry’lerde genel bir ucuzlama söz konusu, rakamlara dökecek olursak RIM’in son çeyrekteki kar marjı %47 olarak gerçekleşmiş, bir evvelki çeyrekte ise bu rakam %50.7 imiş.

$199 fiyatlı iPhone’a karşı BlackBerry’nin fiyatlarını ne kadar daha aşağı çekebileceği merak ediliyor. BlackBerry Storm’un İngiltere’de aylık £35 ve iki yıllık kontrat ile (cihaz ücretsiz) piyasaya sürüleceği konuşuluyor ki bu İngiltere için gerçekten çok uygun bir fiyat.

İlginç bazı rakamlar

İlk iPhone 6 milyon adet civarında sattı, 3G ise ilk üç günde 1 milyon.

Dünya’da 19 milyon adet aktif BlackBerry var.

2009 yılında dünyadaki smartphone sayısının %100 artarak 288 milyon adede çıkması bekleniyor. (kaynak: Gartner Inc.)