Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Turkcell Cüzdan – Cenk Bayrakdar’la Söyleşi

Turkcell Cüzdan – Cenk Bayrakdar’la Söyleşi

Bigumigu olarak ödeme sistemlerinin geleceğiyle yakından ilgiliyiz. Geçen yıl bu konudaki teknolojileri ve yeni kullanım alanlarını bir özet raporla paylaşmıştık. Yine geçen yıl, Marketing Türkiye TV'deki programımda iki bölüm boyunca bu konuyu ele almıştım. İletişim Trendleri Danışmanlığı verdiğimiz finans, iletişim ve hızlı tüketim gibi sektörlerdeki bir çok müşteriyi de yakından ilgilendirdiğini düşündüğümüz bu konuya sunumlarımızda da sıkça yer veriyoruz.

Turkcell'in yeni ürünü Turkcell Cüzdan'la ilgili bilgileri ilk okuduğumda bu yüzden oldukça heyecanlandım. Bir süredir tüm dünyada görmekte olduğumuz mobil ödeme sistemlerinin en uygun bölümlerinin bir karması olarak özetleyebileceğim bu ürünle ilgili daha çok bilgi almak istedim ve Turkcell Yeni Teknoloji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar ile bir görüşme gerçekleştirdik.


Cenk Bey bana uygulamalı olarak Turkcell Cüzdan'ı anlatırken

Turkcell Cüzdan'ı tane tane anlatarak başlamak istiyorum:
– Sadece akıllı telefonlarda değil, tüm cep telefonlarında çalışabilen bir sistem
– Cep numarasını bildiğiniz herkese para gönderebiliyorsunuz
– NFC'li bir akıllı telefonunuz varsa temassız ödeme de yapılabiliyor
– Kredi kartlarınızı inanılmaz kolay ve güvenli bir şekilde uygulamaya kaydedebiliyorsunuz
– Gerçek mağazalarda ve sanal mağazalarda (yeni moda deyimle e-ticaret sitelerinde) uygulama ile ödeme yapabiliyorsunuz
…kısacası, PayPal'i, Google Wallet'ı, Visa'nın v.me'sini, BKM'nin BKM Express'ini alıp yoğursak ve sonra daha kolay ve daha yaygın bir model olarak yeniden şekillendirsek muhtemelen ulaşacağımız nokta Turkcell Cüzdan olurdu.

Cenk Bey'le görüşmemizde öncelikle Turkcell'in mobil ödeme vizyonunundan ve NFC'den bahsettik. Turkcell Cenk Bey'in sözlerine göre 2008'den beri, benim kaynaklarıma göre çok daha öncesinden itibaren bu konuya büyük önem veriyor. Bunun ana nedeni, Türkiye'de bankasız, yani kredi kartı ya da bir bankada hesabı olmayan 20 milyon kişinin bulunması. Telefonla entegre çalılşabilen Cep-T Paracard uygulaması bu alandaki ilk yaygın ürün olmuş. Lansmandan bu yana 15 ayda 475 bin kullanıcı tam 50 milyon TL transferi bu sistem üzerinden gerçekleştirmiş. 


Android üzerindeki uygulama iyi arayüzüyle keyifli bir kullanıma sahip

Peki NFC'yi kullanan Cep-T Cüzdan uygulaması? Bu uygulama NFC'li telefonlarda -ki Turkcell'in kendi markasıyla sattığı akıllı telefonlarda da NFC olmasından dolayı kullanılabilecek model yaygınlığı da kontrol edilebiliyor- çalışan bir mobil ödeme uygulamasıydı ve Turkcell'in mobil ödeme vizyonunu tanımlıyordu lanse edildiğinde. Cenk Bey açık bir şekilde NFC yaygınlaşmasının beklentinin altında gerçekleştiğini, bu nedenle çok daya yaygın bir sistem tasarlamaya karar verdiklerini söylüyor. Cep-T Cüzdan'ı halen 110.000 kullanıcı NFC'li telefonlarında kullanmakta.

Turkcell Cüzdan, Cep-T ürünlerinin deneyimleriyle geliştirildiği için her seviyedeki telefon ve kullanıcıya fayda yaratması önceliklendirilmiş. Turkcell Cüzdan'la yapılabilecek bir kaç işlemi kısa videolardan izleyelim:

Nasıl Kullanırım?

İnternetten Alışveriş

Para Gönderme

TL Yükleme

Turkcell Cüzdan'ı SIMPlus64 kartınız varsa 7777'ye cuzdan yazıp göndererek hemen aktive edebilirsiniz. Eğer bir Android cihazınız yoksa SIM menü üzerinden basit işlemlerin çoğunu gerçekleştirmek mümkün ve çok kolay. iOS uygulama da çoktan hazırlanmış ve Apple'a gönderilmiş ancak Apple'ın onay prosedürü uzayınca lansmana yetişmemiz. Bir iPhone kullanıcısı olarak ben özellikle iOS deneyimini heyecanla bekliyorum.

Turkcell Cüzdan lanse edileli daha iki hafta oldu ama 10 bin kişi şimdiden yüklemiş ve kullanmaya başlamış. 2013 sonunda 2 milyon aktif üye hedefleniyor. Bana kalırsa bu hedef gerçekçi, ancak uygulamanın yaygınlaşması için da sadakat (loyalty) kartları bölümünün hızla geliştirilmesi çok önemli.

Uygulamanın Turkcell lehine bir başka güzelliği de kampanyaları öne çıkartabilecek reklam alanlarına sahip olması. Böylece kişiye özel bir çok ürün ve hizmet kampanya olarak tanımlanıp uygulamadan tanıtılabiliyor, Turkcell de bu platformdan reklam geliri elde etmiş oluyor.

Telekom şirketlerinin ana gelir kaynağı olan sesli görüşme, mesaj gönderme gibi hizmetlerin hızla data üzerine kayması ve telekomcuların da onca yatırım sonunda adeta bir sular idaresi gibi sadece data satar duruma düşmesi yakın geleceğimizde sektörü bekleyen en önemli tehdit. Bu yüzden telekom şirketlerinin kendi ağ güçlerini kullanarak yeni platformlar geliştirmeleri ve çok maliyetli olan şebeke yatırımlarını karlı tutmaları çok önemli. Turkcell'in bu uygulamasının benzerini ABD'de Verizon, AT&T ve T-Mobile Isis adıyla hayata geçirmeye çalışıyor (SXSW içeriklerimizden hatırlarsınız). Ne yazık ki Isis sadece NFC'ye bel bağlamış durumda şu anda. Turkcell'i bu anlamda uluslararası rakiplerinden de daha önde ve inovatif gördüğümü belirtmeliyim. Avrupa Komisyonu'nun e-para konusundaki regülasyonu E-Money Directive'in yeni açıklanacak versiyonuyla Turkcell'in bir aracı bankaya gerek kalmadan, Starbucks'ın ABD'de yaptığı gibi ön-ödemeli kart satması, yüklemesi serbest olursa Turkcell'i bir anda finansal bir oyuncu olarak da görebiliriz.