Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Turkcell Teknoloji Zirvesi 2012

Turkcell Teknoloji Zirvesi 2012

Turkcell tarafından bu sene 3.sü düzenlenen Teknoloji Zirvesi, Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satış GMY’si Selen Kocabaş’ın konuşması ile başladı. Ardından sahneyi Turkcell CEO’su Süreyy Ciliv’in devraldığı zirvenin ilk bölümünde son konuşmayı Guy Kawasaki gerçekleştirdi. 

Özellikle Guy Kawasaki’nin konuşmasından çok keyif aldığım zirvede aldığım notları kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle ilk Teknoloji Zirvesi’ne 800 kişi katılmış ve bugün bu sayı 5000 civarına ulaşmış. Konuşmacı sayısı ise 20‘den 100 civarına çıkmış. Konuşmacıların büyük bir kısmını iş ortakları ve müşteriler oluşturuyor. 


Etkinliğin açılışındaki sahne şovu Bigumigu takipçilerine tanıdık gelmiş olabilir

Konuşmasının ilk bölümünü Osmanlı İmparatorluğu’ndan örneklerle gerçekleştiren Süreyya Ciliv, Fatih Sultan Mehmet’in gerçekleştirdiği bir inovasyon olarak gemilerin karadan yürütülmesi fikrini gösterdi. Daha sonra matbaanın uygulamaya konmayışı nedeniyle bilgiye erişimin kısıtlanmasının Osmanlı’da toplumun Batı toplumu karşısında geride kalmasıyla sonuçlandığını hatırlattı. Bu hatırlatmalar daha sonra Turkcell’in bilgiyi çok daha erişilebilir kılmasına bağlanarak Turkcell tarafından topluma sağlanan katkı üzerinde duruldu. 

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi’nde ve Migros’ta kullanılmaya başlanan mobil cihazlar ile hizmet kalitesinin ve verimliliğin artırıldığından bahsedildikten sonra artık insanlararası iletişim ile birlikte makinelerarası iletişiminde sağlanmasının gerekliliği konuşuldu. Bu noktada verilen örneklerden biri de Vestel ve Turkcell'in birlikte gerçekleştirdiği cep telefonundan evdeki klimaya SMS ile komuta etme uygulamasıydı.

Daha sonra Cepte Cüzdan uygulamalarından bahsedildi. Bigumigu’da detaylarının anlatılmış olduğu Cepte Cüzdan Turkcell’in son dönemdeki en kritik yeniliklerinden biri olacak gibi duruyor. Sadece mobil bir ürün olmakla kalmayıp yakın gelecekte hayatımızın büyük bir parçası olacağına katıldığım tüm konuşmalarda kesin gözüyle bakılıyordu. 

Operasyonların dikkatli olmayı, inovasyonların ise risk almayı gerektirdiğini belirten Süreyya Ciliv daha sonra sahneyi Guy Kawasaki’ye bıraktı. 

Son derece keyifli geçen konuşması sırasında Guy Kawasaki inovasyon sanatının inceliklerine şu temel başlıklarda değindi;
-Bir anlam taşıyın
-Efektif bir sloganınız olsun
-Bir şeyi başardığınızda yeni bir alana açılın
-¨Roll the DICEE¨ (Deep, Intelligent, Complete, Empovering, Elegant olun)
-Yenilik yaparken kusurlar olabileceğini kabul edin
-İnsanlara severek kullanacakları şeyler sunun
-Kutuplar oluşturun; kimisi nefret eder, kimisi sever
-Sürekli olarak iyileştirin, değiştirin, yenileyin
-Kendinizi niş hale getirin
-Konuşmalarınızı mükemmelleştirin
-Sektördeki büyüklerin moralinizi bozmasına izin vermeyin

Daha sonra katıldığım 3 konuşmanın ilkinde Bulut Bilişimin bir moda-terim olmaktan çıkıp taraflara gelir sağlayabilir bir yapıya dönüşmüş olduğundan ve yaygınlaşma yolunda karşılaştığı sorunlardan bahsedildi. Konvensiyonel mecraların dijitalleşmesi sürecindeki dönüşümü üzerine olan konuşmada ise Fizy, Idefix ve Turkweb.tv genel müdürleri dijital içeriğin gelir modellerinden ve korsana karşı mücadelelerinden bahsettiler. Mobil finansal çözümlerin konuşulduğu oturumda ise Turkcell’in iş ortaklarından temsilciler ile birlikte ödeme sistemlerinin yakın gelecekte tamamen mobil olacağı ve nakit kullanımının neredeyse biteceği vizyonu üzerine konuşuldu. 

Ağırlıklı olarak aktif ve potansiyel iş ortaklarına yönelik düzenlenmiş olan Teknoloji Zirvesi, genel olarak keyifli ve verimli geçti ve konuşma aralarında yarışmalar düzenlenerek etkinlik sürekli bir hareketlilikle geçirilmiş oldu.