Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İklim Değişikliği Kaynaklı Aşırı Hava Olayları İçin Kullanıcıyı Uyaran Uygulama

İklim Değişikliği Kaynaklı Aşırı Hava Olayları İçin Kullanıcıyı Uyaran Uygulama

ISeeChange'in mobil uygulaması, iklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olayları hakkında konum tabanlı uyarılar yaparak aynı bölgede yaşayan kullanıcıların zor koşullara karşı gözlem ve bilgilerini birbirleriyle paylaşmalarını sağlıyor.

Aşırı hava olayları ana haber bültenlerinde kendine kolayca yer bulabilen bir konu. Ancak bunun perde arkasındaki iklim değişikliği gerçeğine yeterince yer verilmiyor. Hatta son yıllarda bu tür hava durumu haberlerinin normalleştiğine dair gözlemler var. Kitleler; anormal sıcaklıklar, anormal yağışlar veya diğer koşullarla ilgili haberlere maruz kaldıkça konuya duyarsızlaşıyor ve daha az endişe duyuyor. Sosyal değişim misyonuyla yola çıkan medya ve yayıncılık kuruluşu ISeeChange, bu duyarsızlaşmayı ve normalleşmeyi önlemek için, bölgelerindeki hava anormal olduğunda kullanıcıları detaylı olarak uyaran ve diğer bölge sakinleriyle bilgi alışverişi yapmalarını sağlayan bir mobil uygulama geliştirdi.

Kullanıcı ISeeChange uygulaması ile dışarıda neler yaşandığını doğrudan bölge sakinlerinden öğrenebiliyor

Uygulama, henüz internet henüz icat edilmemişken çiftçilerin mevsim koşullarının ayrıntılı kayıtlarını tuttuğu geleneksel hava durumu günlüklerinden ilham alıyor. Ancak elbette bir günlük olmaktan çok daha fazlasını hedefliyor. Asıl amacı, iklim etkilerini ve çözümlerini paylaşacak ve tartışacak topluluklar yaratmak. Bunun için de kullanıcıların yaşadıkları bölgedeki hava ve iklim etkilerini belgelemelerine ve paylaşmalarına olanak tanıyarak önemli bir fark yaratıyor.

Proje özünde; iklimi izlemek, modelleri doğrulamak ve kitle kaynaklı veri ve diyalog için katılım ve veri içeren sosyal ağ özellikli bir almanak olarak tanımlanıyor. İnsanların yaşadıkları sıcaklıkların veya hava olaylarının olağandışı olduğunu anlamalarına yardımcı olarak, toplulukların doğal, yapay ve sosyal çevrelerini incelemeye teşvik edileceğine inanıyor.

Uygulamadan “bugünün sıcaklıkları geçtiğimiz 30 güne göre 10 derece daha soğuk/sıcak olacak” “bugün bölgenizde sel olayları yaşanabilir” benzeri uyarılar geliyor. Buraya kadar sıradan bir hava durumu uyarısı gibi. Ancak bu uyarının altına sizin bu anormal durum karşısındaki gözemlerinizi, deneyimlerinizi ve aldığınız tedbirleri paylaşabiliyorsunuz. Elbette başkalarının neler paylaştığını da görebiliyorsunuz. Yakınlarınızdaki bir caddede sel nedeniyle kaldırımlar sular altında kaldıysa, bu caddenin yakınındaki birinin paylaştığı fotoğraf ve metinler sayesinde detaylı fikir edinebiliyorsunuz. Bahçenizde ürün ekip biçiyorsanız, yağışsız dönemlerde diğer yetiştiricilerin uyguladığı çözümlerden haberdar olabiliyorsunuz. Okulunuza ya da iş yerinize giden yol kar nedeniyle kapandıysa bunu diğer bölge sakinin paylaşımı sayesinde öğrenebiliyorsunuz.

Ben uygulamayı yükledim ancak bulunduğum bölgede uygulamanın daha fazla kullanıcı edinmeye ihtiyacı var. İncelemek veya yüklemek isterseniz uygulamanın hem Android hem de iOS versiyonu mevcut.

ISeeChange

ISeeChange’in kurucu CEO’su Julia Kumari Drapkin, “Kalıcı etkilerden kaçınmak için on yıldan daha az zamanımız varken, aşırı hava koşullarını normalleştirmek, insanlığın kaynayan bir tencerede kurbağa olmasıyla eşdeğerdir” diyor ve ekliyor: “Değişikliklere işaret etmenin görmek istediğimiz değişiklikleri gerçekleştirmenin ilk adımı olduğunu görüyoruz.”

ISeeChange’in internet sitesindeki şu açıklamalar da uygulamanın hedefini anlamak açısından faydalı: “Her gün hava koşullarında ve iklimimizde günlük hayatımızın neredeyse her yönünü etkileyen hızlı değişimler yaşıyoruz. ISeeChange, dünyanın her yerindeki insanlar -hem kırsal alanlarda hem de yoğun şehir merkezlerinde- günlük yaşamlarının iklim değişikliğinden etkilendiğini gördükleri için inşa edildi. Ve sonuç olarak, onlar da değişiyor. ISeeChange’de doğal ve insani değişiklikleri bölgesel ve küresel olarak daha iyi anlamak için klimatologlar, sosyal bilimciler, şehir plancıları, mühendisler ve sağlık profesyonelleri ile işbirliği yapıyoruz. Ancak bize rehberlik etmesi için yerel hikayelerinize ve ölçümlerinize ihtiyacımız var! Karşı karşıya olduğumuz değişiklikler çok büyük ve hatta aşılmaz görünebilir, ancak her gün bu değişikliklere nasıl uyum sağlayacağımız hakkında daha fazla şey öğreniyoruz ve emisyonları azaltmak için daha fazla eyleme geçmek üzere mücadelemizi geliştiriyoruz. ISeeChange topluluğu, sizin, topluluğunuzun veya diğer toplulukların iklim değişikliğini azaltmak veya iklim değişikliğine uyum sağlamak için uyguladığı küçük ve büyük yolları paylaşmak için harika bir yerdir.”

Görsel: ISeeChange