Nadjas Magnetic Nail Art Studio için yapılan projede Aram Bartholl, tırnak üzerine tutkalla yapıştırılan 5 micro SD karti ile makyaj ve güzellik kavramlarını dijitalleştirdi. Her parmağa farklı büyüklüklerde micro SD kart yapıştıran Bartholl, Post-Snowden Tırnakları isimini de vererek dijital verinin taşınması ve kişiselliği konusuna da bir yorum getirdi.
Daha önce ateş yakarak etkinleştirilen internet erişimi projesinde karşılaştığımız Bartholl, teknoloji ve internete farklı metodolojilerle yaklaşarak içinde yaşadığımız dönemdeki çevrim içi olmak ve sürekli veri akışı sağlamak için alışkanlıklara tezat yaratıyor. Tırnaklarına yapıştırdığı micro SD kartlar sırasıyla;
- Baş parmak; bir kart içinde çalışan bir Linux işletim sistemi. 2 GB
- İşaret parmağı; Henry Warwick’in çevrim dışı kütüphane olarak geliştirdiği Alexandria Project‘ten 6.000 kitap. 32 GB.
- Orta parmak; çevrim içi virüs arşivi kolektifi VX Heaven’dan derlenmiş 66.000 bilgisayar virüsü. 7 GB.
- Yüzük parmağı; Dünyanın farklı noktalarındaki duvarlara delikler açıp USB’ler yerleştirerek çevrim dışı dosya paylaşma ağı yaratan Dead Drops‘un tüm veritabanı. Bu proje 2010’da başlamış ve 2011’de MoMA’da sergilenmişti. 6.5 GB.
- Serçe parmak; İngilizce Wikipedia’da bulunan 5 milyon makalenin tamamı ve çevrimdışı okuyabilmek için Kiwix okuyucu. 62 GB.
Tırnakları bilgisayara bağlarken ise elin rahat hareket edebilmesi için kimi zaman doğrudan micro SD karttan USB dönüştürücüye kimi zaman da USB uzatma kablosuna ihtiyaç duyuluyor.
Görsel: Post Snowden Nails