Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ateş Yakarak Etkinleştirilen İnternet Erişimi

Ateş Yakarak Etkinleştirilen İnternet Erişimi

Alman sanatçı Aram Bartholl'un etkileşimli sanat çalışması Keepalive internet erişiminin geleceğini sorguluyor.

Küresel internet kullanıcısı neredeyse üç buçuk milyar insana ulaşmışken; bu erişimin günbegün daha ağrısız bir çabaya dönüşerek her yerde ve her zaman hazır ve nazır bir nitelik kazandığı su götürmez bir gerçek.

Berlin menşeli sanatçı Aram Bartholl ise, bu bariz vaziyetin önünü distopik bir fikirle kesmek istemiş: “Acaba gerçekten de yüz yıl sonra internet en az hava, su kadar kolay elde edilebilir mi olacak, yoksa veriye ulaşmak için ateş gibi meşakkatli, geleneksel usüllere mi geri dönüş yapacağız?

Sanatçının, Neuenkirchen kasabasındaki Springhornhof heykel parkının ortasına konuşlanmış yerleştirmesi bir tarafı isli bir kayadan ibaret. Keepalive adındaki bu eser, arkasına gizlenmiş ateşle çalışan bir WiFi yönlendiricisi barındırıyor. Ateşle birlikte ortaya çıkan ısı, termoelektrik jeneratörler aracılığıyla elektrik enerjisine dönüşüyor, bu enerjiyle de yönlendirici aktif hale getiriyor. Geriye kullanıcıların, telefonlarından ağa bağlanıp karşılarına çıkan hayatta kalma rehberlerini PDF formatında indirmek kalıyor.

Bir buçuk ton ağırlığındaki Keepalive’ın yapım, kurulum ve kullanım aşamalarının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

İndirilebilir PDF’ler arasında insansız hava araçları, nükleer savaş ve siber güvenlik temalı manidar kılavuzların yanı sıra “Ebeveynler için Snapchat Rehberi”, “Bir Steampunk’ın Seks Rehberi” ve “Instagram Kimliği Rehberi” gibi sarkastik belgeler de bulunuyor.

Görseller; Flickr