3 boyutlu yazıcılar ile 2 boyutlu yazıcıların arasındaki kabaca tek benzerlik isimlerinde “yazıcı” kelimesinin bulunması. Kullandıkları teknolojiler, geliştirilme yöntemleri, kullanım alanları gibi ana öğeleri dahi farklılık gösteriyor. Geleneksel yazıcılar kağıt ve mürekkep kullanırken, 3 boyutlu yazıcılar ABS başta olmak üzere pek çok farklı maddeyi kullanarak çıktı üretebiliyor. Ağaç, plastik, karbon fiber, seramik, reçine, cement polimer hatta tuz ile 3 boyutlu yazıcıları kullanmak mümkün. 3 boyutlu yazıcılarda kullanılan maddelerin çeşitliliği kullanıcılara; zaman içinde göstereceği tepkileri hesaplayarak kendiliğinden
şekillenmesini sağlamak veya geri dönüştürülebilir maddeler kullanarak uzay gibi kısıtlı kaynağın bulunduğu ortamlarda aynı malzeme ile farklı çıktılar almak gibi işlevsel yetenekler kazandırıyor.
2 boyutlu yazıcı üreticileri arasında büyük ve önemli bir marka olan Hewlett Packard; Inkjet gibi geliştirdiği farklı yazım teknikleri ile rakiplerinden sıyrılıyor. Yazım hızı, baskı kalitesi gibi hem bireysel hem de kurumsal kullanımlarda fark yaratan özellikleri geliştiren ve bir adım öteye taşıyan HP, 3 boyutlu yazıcıların dünyasına da adım attı.
HP Multi Jet Fusion isimli yazıcı endüstriyel üretimler hedef alınarak bireysel kullanımlarla da uyumlu hale tasarlanmış bir ürün. HP’nin patentinde bulunan yazım tekniği diğer 3 boyutlu yazıcılardan ayrılarak fark yaratıyor. Bir teknolojiye, yakın teknolojilerden bir markanın adım atması gelişmenin ve algı değişiminin hızlanmasını sağlıyor.
Alternatif teknolojisiyle Multi Jet Fusion’ın diğer 3 boyutlu yazıcılardan ayrılan en büyük özelliği 10 kat hızlı yazma hızına sahip olması. Yüksek yazma hızı beraberinde daha efektif üretim süreci sağlıyor. Maliyetleri azaltarak üretimin birim miktar yatırım ile daha fazla gerçekleşmesi sağlanıyor. Farklı materyaller ve detaylı renklerle çıktı verebilmesi de HP’nin 3 boyutlu dünyada yarattığı değeri ortaya koyuyor.
Görsel; HP.com