Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Historica Encyclopedias ile Etkileşimli Tarih

Historica Encyclopedias ile Etkileşimli Tarih

Historica Encyclopedias isimli kolektif proje, Instagram hesabı üzerinden tarihin merak uyandırıcı konularını ve ünlü isimlerini ele alırken üretim sürecinde de farklı alandan yaratıcılara yer veriyor.

Historica Encyclopedias, geçtiğimiz yılın sonlarına doğru hayata geçmiş kolektif bir proje. Bu Instagram hesabı takipçilerini tarih içinde renkli ve bilgi dolu bir yolculuğa çıkarıyor. “Bilmediğin tarihe bir dön bak istedim” sloganıyla hayat bulan proje, tarihe dair bildiğimizi sandığımız ön yargıları yıkmayı ya da belki de hiç duymadığımız bilgileri bizlere ulaştırmayı hedefliyor. Bu bilgi akışını sağlarken de tasarımsal dokunuşlarla süreci oldukça keyifli bir noktaya taşıyor.

historica encyclopedias

Tarihe ışık tutarken gündemi de yakalayan kolektif bir proje

“Etkileşimli tarih ansiklopedisi” açıklamasının yer aldığı Historica Encyclopedias Instagram hesabı kolektif bir üretimin sonucunda ortaya çıkan işleri barındırıyor ancak hesabın arkasında daimi olarak çalışan iki kişi bulunuyor. Happy People Project ajansında yaratıcı yönetmenlik görevi üstlenen Serhan Acar ve Fikir Medya’da metin yazarlığı yapan, aynı zamanda hareket tasarımcısı (motion designer) olan Ozan Şenel.

Kişisel olarak da tarihe ilgi duyan Serhan Acar, özellikle pandemi döneminde okudukları ve izledikleriyle birlikte bu bilgi birikimi paylaşma ve aktarma ihtiyacı hissetmesi sonucu Historica Encyclopedias’ın temelleri atılıyor. Serhan içeriklerin yazılması ve tasarlanmasıyla ilgilenirken hareketli görsel tasarım kısmında ve diğer işlerde sorumluluğu Ozan Şenel üstleniyor. Fikir ve işleri yürütme bu ikilinin etrafında yükselse de Instagram hesabında da göreceğiniz gibi her bir gönderi farklı tarzlarda ve ekollerde. Farklı yeteneklerden insanları bir araya getiren projenin ilgi çekici noktalarından bir tanesi de burası.

Gönderilerin açıklamasında da görebileceğiniz gibi her yeni işte farklı bir çizerin emeği var. Serhan Acar “Yeri geliyor bir teyzemizden bizim için örgü örmesini rica ediyoruz, yeri geliyor kapak tasarımını yapay zekaya tasarlatıyoruz.” diyerek bu alandaki üretimin ne denli çeşitli olduğunu vurguluyor. Tarihin tozlu sayfalarında yer alan olaylardan ya da isimlerden yakın geçmişteki olaylara ve hatta bazen güncel konulara kadar uzanan geniş bir yelpaze içinde bilgileri bir hap gibi almak mümkün Historica Encyclopedias hesabında.

Historica Encyclopedias üretim aşamasında tasarımcıları tamamen özgür bırakıyor

Şimdiye kadar Fatih Mehmet Yılmaz, Mikail Erdem Biçici ve Mert Merdim gibi isimlerle birden çok kez çalışan ve bundan sonra da çalışmaya devam edecek olan Historica Encyclopedias’ın kapısı yeteneğine güvenen tüm yaratıcılara açık. Amaç buradaki geniş içerik havuzunu tasarımcıların da tarzlarına uyacak şekilde eşleştirmek.

Dijital küratörlük sayılabilecek bu aşamadan sonra Serhan ve Ozan yaratıcıyı kendini ifade etmesi için tamamen özgür bırakıyor. Seçilen konu üzerinde kısa bir brief alan yaratıcılar ortak karar verilen bir zaman sınırı içinde üretimini gerçekleştiriyor. Gönderiler, her konu başlığıyla ilgili kapak görsellerini içerirken konu ile ilgili derin bilgiler Hikayeler üzerinden uzun uzadıya anlatılıyor. Proje, Hikayeler bölümünde detaya indiği her bir konuyu Instagram’ın Öne Çıkanlar bölümünde sabitleyerek kalıcı hale getiriyor. Bu noktada takipçileriyle etkileşimli bir süreç yaratan Historica Encyclopedias, kimi zaman anketlerle ya da testlerle herkesin katılabileceği ve aynı zamanda öğrenebileceği bir süreç yaratıyor.