Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hedefini Yok Edebilen Drone’lara Evet mi Hayır mı?

Hedefini Yok Edebilen Drone’lara Evet mi Hayır mı?

Otonom silahsızlanmasını savunan Slaughterbots kısa filmi yedi buçuk dakikada bizlere silahların ne kadar berbat olduklarını hatırlatıyor ve bizi bu konuya karşı harekete geçmeye çağırıyor.

İnsanlar silahları kolayca kontrol edebiliyor belki, ama onun getirdiği güç ve sorumlulukla güç bela baş edebiliyor. Hala mermisi olan geleneksel bir silahı bile elimizde tuttuğumuzda geriliyoruz. Ve yaşadığımız dünya, onun üzerine yazdığımız tarih, hep silahların ne kadar ve nasıl kullandığıyla ilgili. Aslında tüm yazılı tarihimiz bir ders almamız için acılarımızı sözcüklere döküyor, ama bizler kanı mürekkep yapmaya ısrarcıyız sanıyorum. Peki bu kadar kanlı bir tarihimiz varken otonom silahları desteklemeli miyiz?

Adından da anlaşılacağı üzere The Campaign to Stop Killer Robots (Katil Robotları Durdurma Kampanyası) öyle düşünmüyor. Uluslararası bir otonom silahsızlanma anlaşması için çabalayan Future of Life Institute da geçtiğimiz hafta “Slaughterbots” isimli bir kısa  film yayınladı. Film, otonom teknoloji sınırlanmazsa nelere dönüşebileceğini gösteriyor. Film, ilk olarak The Campaign to Stop Killer Robots’un ev sahipliği yaptığı, Birleşmiş Milletler kongresinde, Inhumane Weapons Convention (İnsanlık Dışı Silahlar) adındaki bir etkinlikte sunuldu.

 

Silahlar Oyuncak ya da Kapısında Üç Gün Bekleyeceğiniz Ürünler Değildir

UC Berkeley profesörü ve yapay zeka uzmanı Stuart Russell da Future of Life Institute’un Slaughterbots filminde enstitüye yardımcı oldu. Slaughterbots gerçek bir videoymuş gibi tasarlandı. Başlangıçta, sanki elimizden düşmeyecek olan yeni iPhone’un tanıtımını dinler gibi katil robotları dinliyoruz filmde. Ve sonrasındaysa bu ürünün yarattığı kaosu görüyoruz. Ama bu sefer Apple dükkanı önünde sıralar olmuyor, insanlar canlarını korumak için kaçıyor. Zaten Slaughterbots’un da tam olarak eleştirdiği bu. Silah teknolojisinin cep telefonu teknolojisi gibi olmaması gerektiğini savunuyor. Silahlar sempatik değildir ve hayatımızı güzelleştirmez. 

Yedi buçuk dakikalık kısa film boyunca insanları kafasından vurabilecek avucumuzdan küçük (bir iPhone’un üçte biri boyutunda diyebiliriz) bir drone’u görüyoruz. Video boyunca ürün tanıtımını, sonrasında bu ürünün basına yansımasını ve ürünün terör saldırılarında nasıl kullanıldığını izliyoruz. Reklam, bir cerrahın hassasiyetine sahip palmiye yaprağı şekilli drone’un bir insanı nasıl yok edebileceğini gösteriyor. Gerçek olmayan StratoEnergetics’in ise bu ürün karşısındaki heyecanlı sunumu ve CEO’sunun gözlerinin parlaması inanılmaz. Sahte şirket StratoEnergetics’in ürünleri ile ilgili de bir site yapıldı. Bu siteden girip şirketi ve ürünleri inceleyebiliyorsunuz. Fakat bir şey satın alamıyorsunuz, hatırlatalım.

Otonom ya da Değil Yapay Zeka Silah Olamayacak Kadar Önemli

Birçok yapay zeka (AI) araştırmacısı ve insani yardım kuruluşu, otonom silahlara izin verilmemesi gerektiğini savunuyor. Otonom silahların potansiyel olarak sonuçlarının yıkıcı olacağı öngörülen bir endişe.

Web Summit 2017’de de bu sene Future of Life Institute başkanı Max Tegmark, hayatın ve teknolojinin yüzyıllardır nasıl iç içe geçtiğini ve yapay zekanın kötüye kullanılmaması için yapılması gerekenleri bizlere anlattı. Max Tegmark, Web Summit 2017’deki konuşmasında, yapay zekanın tıpkı biyoloji ve kimya gibi bir alan olduğunu ve kötüye kullanılmaması için yapay zeka adına atılması gereken adımları açıklayan bir sunum yaptı.

Stuart Russell, Slaughterbots kısa filminde spekülasyonlardan çok daha fazlasını konuştuklarını söylüyor. Ona göre bu kısa, hali hazırda sahip olduğumuz teknolojilerin bütünleştirilmesi ve militarize edilmesinin sonuçlarını göstermektedir. Stuart Russell ve enstitü, zamanın tükendiğini söylüyorlar. Onlara göre özerk ve otonom silahların yasaklanması acilen gerekli. Ve yasaklamadığımız her an dünyayı daha da kaosa götürüyoruz.

İnsanların değil silahların bulunduğu bir dünyada ve sadece 25 milyon dolar harcayarak siz de bir emirle insanları öldürebilirsiniz. Ama ne yazık ki sizi öldürebilecek katil robotların olduğunu bir dünya, insan yaşamı için pek de mümkün değil. Ve kampanyanın reklamını izlediğinizde gerçek mi diye düşüneceğiniz kadar tüyler ürpertici geliyor insana. Elon Musk, Steve Wozniak ya da Stephen Hawking gibi ileri görüşlü zihinler de Future of Life Institute’u destekliyorlar. Bu saydığımız isimler de otonom silahların olmaması ya da yapay zekanın silaha dönüştürülmemesi için çok çaba sarf ediyorlar.

Seçtiğimiz Dünyayı Yaşayacağız

Düşünün, yukarıda tasvir edilen gibi bir dünya olabilir. Ama silahsızlanmanın kabul edildiği, yapay zekay ile birlikte evreni de keşfe çıkabiliriz. Merak duygusunu, şimdiye kadar edindiğimiz tüm algıların dışında yeniden keşfedeceğimiz bir dünya da olabilir. Ve bu keşfin dünyasında da yaşanabilir.

Yedi buçuk dakikalık kısa film umuyorum tüm izleyenleri otonom silahsızlanmasının destekçisi yapar. Eğer filmi izledikten sonra imza atmak isterseniz ekip bunun için bir mikrosite yapmış. Otonom silahlarına karşı harekete geçmek isterseniz Autonomous Weapons sitesinden irtibata geçebilirsiniz. Youtube üzerindense Stop Autonomous Weapons veya Future of Life Institute kanallarından kampanya süreçlerini takip edebilirsiniz.

Görsel: Youtube