Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hayat Pahalılığının Faturasını Çıkartan Reklam Panoları

Hayat Pahalılığının Faturasını Çıkartan Reklam Panoları

The Trussell Trust adlı kuruluş, Birleşik Krallık'ta hükümet tarafından yapılan sosyal yardım ödemesinin hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığına dikkat çekmek amacıyla fatura basan açık hava reklam panoları hazırladı.

Birleşik Krallık’ta açlık ve yoksulluğu sona erdirmek için çalışan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan The Trussell Trust, ülkedeki hayat pahalılığına dikkat çekmek amacıyla fatura basan açık hava reklam panoları tasarladı. Kreatif ajans Don’t Panic iş birliğiyle hazırlanarak Londra’daki Finsbury Park’a yerleştirilen açık hava reklam panolarından çıkan faturalar, hükümet tarafından ihtiyaç sahiplerine yapılan sosyal ödemenin yetersizliği gözler önüne seriyor.

Birleşik Krallık hükümeti, ülkede yaşayan düşük gelirli veya işsiz kişilere temel yaşam masraflarını karşılayabilmelerine yardımcı olmak amacıyla Universal Credit adıyla bir sosyal yardım ödemesi yapıyor. The Trussell Trust, sosyal yardım kuruluşu Joseph Rowntree Vakfı (JRF) ile birlikte yaptığı bir araştırmaya göre 2023 yılında Büyük Britanya’da tek bir kişinin konut masraflarından sonra temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için haftalık minimum 120 sterline, bir çiftin ise sterline ihtiyacı bulunuyor. Yapılan hesaplamalar, standart sosyal yardım ödeneğinin bazı durumlarda bu miktarların yarısına kadar düştüğünü gösteriyor. Bunun yanı sıra JRF, Universal Credit yardımı alan düşük gelirli hanelerin yüzde 90’ının şu anda temel ihtiyaçlarından yoksun olduğunu belirtiyor.

The Trussell Trust, dev faturalar kesen reklam panolarıyla Universal Credit yardım ödeneği ile temel ihtiyaçların maliyetleri arasındaki tutarsızlığı somut olarak göstermeyi amaçlıyor. Hazırlanan dev faturalarda ayrıca sosyal yardım alan ve ülkedeki gıda bankalarını kullanan, ısınma ve gıda arasında seçim yapmak zorunda kalan kişilerden alıntılar yer alıyor. Kampanyayı hazırlayan ajansın kıdemli yaratıcılarından Paddy Paddison, “Umarım insanların gerçek hikayelerini bu şekilde paylaşarak başkalarının sorunun boyutunu anlamasına yardımcı olabiliriz. Mevcut sosyal yardım özellikle de hayat pahalılığı krizinde yeterli değil.” diyor.

Geçtiğimiz yıldan bu yana ülke tarihinin son 40 yılının en yüksek enflasyonuyla mücadele eden Birleşik Krallık’ta,  konut ve gıda fiyatlarındaki artış yaşam maliyetlerini de yükseltirken, ücretler enflasyona aynı oranda uyum sağlayamadı. The Trussell Trust İcra Kurulu Başkanı Emma Revie ise hazırlanan çalışmayla ilgili “Bu tabloyu gören herkesin durup haftada sadece 85 Sterlin ile geçinmek zorunda olsalardı nasıl başa çıkacaklarını düşünmelerini istiyoruz.” yorumunda bulunuyor. The Trussell Trust ve kreatif ajans iş birliğinde OOH olarak başlayan Universal Credit kampanyası, kişisel hikayeler ve haftalık ihtiyaçların listelendiği faturalar eşliğinde sosyal medyada da paylaşılmaya devam ediyor.


Görseller: Twitter, Instagram