İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde en çok özlediğimiz konuların başında birlikte bir şeyler yapmak ya da üretmek geliyor. “Less me. More we.” sokak sergisi de pandemiyle birlikte daha da derinden hissettiğimiz bu özlemi gidermek için sanatçıları bir araya getiriyor. Hamburg’da yaşayan tasarımcı ve görsel sanatçı Yiğit Karagöz’ün açık çağrısıyla birlikte harekete geçen sanatçılar fiziki bir katılım gösteremeseler bile işleriyle bir araya geliyor.
Açık çağrı ile harekete geçen sanatçıların işleri Hamburg sokaklarında
Yiğit, “Less me. More we.” sloganının ön planda olduğu tasarımıyla 19 Nisan’da Instagram hesabı üzerinden yaptığı açık çağrıda tüm katılımcıları üretmeye ve birlik hissini yaşatmaya davet ediyor. Her sanatçının kendine has tarzını koruduğu, “Less me. More we.” sloganının yazılı olduğu 30 x 15cm ölçülerindeki tasarımları beklediğini bildiriyor. Bu açık çağrı sonucunda 76 tasarımcı işleriyle bir araya geliyor.
İlk etapta işlerin dijital bir ortamda sergilenmesi fikri ortadayken katılımcı sayısının fazla olmasıyla bu fikir bir sokak sergisine dönüşüyor. Sergi ve müzelerin de pandemi nedeniyle gezilemiyor olması bu fikri destekleyen ve sokak sergisi fikrinin ortaya çıkmasını sağlayan bir konu oluyor. Katılımcılardan gelen tasarımlar çevre dostu kağıtlara basıldıktan sonra bu işler Hamburg sokaklarında farklı noktalarda boy gösteriyor. Tabii burada farklı bir durum ortaya çıkıyor. Eserleri sokaklarda gezen insanlar görmesine rağmen katılımcıların kendi işlerini görme fırsatı olmuyor. Yiğit Karagöz, katılımcılar sergiyi göremeyeceği için işleri sokakta videoya alarak mini bir video sergi deneyimi yaratıyor.
Birlik duygusunun da ön planda olduğu ve bu duygunun serginin adına yansıdığı “Less me. More we.” önce sokaklarda ardından video sergi ile nihayete eriyor. Katılımın yüksek olması projenin devamı için teşvik edici bir güç oluyor. Yiğit, bir sonraki projenin tarihinin ve formatının henüz belli olmadığını söylese de devamı olacağı konusunda sinyalleri veriyor. Sergide yer alan işlerin künyelerine videonun sonunda yer veriliyor.
Görsel: Yiğit Karagöz