Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Güney Kore’de Güneş Panelleriyle Döşenmiş Bisikletli Otoyol

Güney Kore’de Güneş Panelleriyle Döşenmiş Bisikletli Otoyol

Otoyolda bulunan güneş paneli hem elektrik enerjisi sağlarken hem de bisikletlileri güneşten koruyor.

Bisiklet yolunda güneş panelinin dünyadaki ilk kullanımını Hollanda SolaRoad ile gerçekleştirmişti. Güneş enerjisinden yararlanmak için panelleri yerleştirecek çatı yetersizliği ülkeyi 100 metrelik bir bisiklet yolundan faydalanmaya yöneltip pahalı bir teknolojiyi denemesine sebep olmuştu.

Güney Kore ise bisikletli otoyoluna çatı için kullanılan güneş panellerini yerleştirerek çok daha işlevsel bir projeye imza attı. Daejon ve Sejong arasındaki 32 kilometre uzunluğundaki yola yerleştirilen güneş panelleri sadece elektrik enerjisi elde etmekle kalmıyor. Otoyolun içinde barındırdığı iki yönlü bisiklet yolunun üst kısmında bulunmasıyla paneller bisikletlileri de güneşten koruyor ve olası kazalar karşısında güvenliklerini arttırıyor.

Ulaşıma sürdürülebilir bir yöntem kazandırma açısından oldukça kayda değer bir örnek olan otoyolda kullanılan güneş pilleri, elektrikli otomobillerin şarj olması ve otoyolun ışıklandırma sistemine kaynak olma görevini karşılamak için yeterli kapasitede. 32 kilometrelik yol boyunca bulunan panellerin maliyetinin bir hayli yüksek olduğu tahmin edip sağlanan kar sorgulansa da projeyi geliştirenler orta ve uzun vadede kar sağlanabileceğini savunuyor. Gelecekte maliyeti daha az olan güneş pilleriyle daha çok verim alma fikrine dayanan gelişmeler de görebiliriz.

Görseller: YouTube